Sakız çiğnemek, ağız kokusunu olumsuz yönde etkiler. Çünkü sakızın yapısını oluşturan ve ona elastiki yapısını veren sülfit bağları, aslında bakterilerin besin maddeleridir. Bakteriler bu esneyen kauçuk maddeyi alıp parçalayarak, kükürtlü küçük maddelere çevirirler. Bunlar da ağızda kötü kokuya neden olabilir.

Bu nedenle sakızların içine de çinko katılmıştır. İçeriğinde çinko bulunan sakızlar ağız kokusunu giderirken, çinko bulunmayan sakızlar ağız kokusunu arttırır. Bunun yanı sıra ağız kokusunu gidermek için spreyler, gargaralar, dil üzerine yapıştırılabilen plaklar gibi ürünler vardır.

Kullanılacak ürünlerde çinko olmalı

Bunları kullanacak olanların, içerdikleri kimyasal maddelerin listesine bakmaları gerekir. Eğer bu ürünlerin içinde çinko ya da çinkolu bir madde varsa, ağız kokusunu gidermek için kullanılabilir. Ama eğer içinde alkol varsa ve şekerli gıdalarla tatlandırılmışsa, bazik bir yapısı varsa, bu ürünler ağız kokusunu arttırır. Ya da ağız kokusu olmayanlarda ağız kokusunu başlatır.

Piyasada bulunan gargaraların, sakızların ve spreylerin çok büyük bir bölümünün içinde alkol ve koku yapıcı tatlandırıcılar vardır. Bu yüzden bu ürünleri kullanacak kişilerin mutlaka içeriklerini okumaları ve içinde çinko bulunduğundan emin olmaları gerekir.

Op. Dr. İlker ABCI

iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı