Ağız ve diş sağlığımız ile ilgili sorunlarımız yaşamımızda öncelikli olarak yer alması gerekirken, her zaman en sona bırakılmakta ağrı yapana kadar bekletilmektedir. Toplum olarak ağız diş sağlığı anlayışımızın tamamen değişmesi zorunluluk haline gelmiştir. "Türk Dişhekimleri Günü”, olarak kutlanan bugünde toplumumuzun tüm üyelerini ağız ve diş sağlığı konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.
Toplumların gelişmişlik düzeyleri sadece ekonomileri ya da kişi başına düşen gelir oranları ile değil, eğitim ve sağlık ölçütleri de göz önünde tutularak değerlendirilmektedir. Ülkemizde ise ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmemesi, önemli bir toplum problemi olarak gözlenmektedir. Öncelik tanınan sağlık sorunları ile beraber vücut sağlığının bir parçası olan ağız ve diş sağlığı korunmadığında birçok hastalık da beraberinde gelmektedir.
Bireylerin tam fiziksel sağlığı ve psikolojik sağlığı tüm organların sağlığı ile mümkündür. Fakat ağız ve diş sağlığı bireyler tarafından hayati tehlike oluşturmadığı düşünülerek pek de fazla önemsenmeyen bir konudur.
Ağız ve dişlerin sağlıksız olduğu durumlarda vücudun birçok bölümü olumsuz etkilenir. Basit bir çürük vücudun diğer bölgesindeki organlarda enfeksiyona ve dolayısıyla çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Dişlerdeki çürük olayı diş enfeksiyonu ile kana, kan yolu ile de vücudun çeşitli yerlerine yerleşebilir. Dişten dolayı kalp, sindirim sistemi, dolaşım sisteminde çeşitli rahatsızlıklar oluşmaktadır.
Diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada; bireyin kendi sağlığının bilincinde olması, son derece önemlidir. Birey olarak fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığını kazanmak için, (3x3+1) kuralını uygulayınız, (Günde 3 defa 3 dakika süreyle dişlerinizi fırçalayınız ve 1 defa diş ipi kullanınız). Ayrıca beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığının kazanılması gerekmektedir.
Toplumlarda ağız ve diş sağlığı bilincinin oluşması için, ebeveyn olarak küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza diş fırçalama alışkanlığını kazandırmamız gerekir. Çocuklarımızın bizim aynamız olduğu unutulmamalıdır.
Bu yüzden ebeveynler, diş fırçalamayı banyoda (kapalı mekânda) yapmak yerine, küçük yaşlardaki çocukları ile birlikte banyoya birlikte girerek; diş fırçalama ve diş ipliği kullanımını eğlenceli bir oyun şeklinde çocuklarına benimsetmeleri gerekir.
Küçük yaşlarda fırça ve diş ipliği kullanım kültürü kazanan çocuklarımız, bu davranışlarını alışkanlık haline getirerek devam ettirebilirler. Bilinçsiz ebeveynler diş bakımını banyoda tek başına yapıp çıkmak ile büyük hata yapmış olurlar. Anne ve babanın diş fırçaladığını göremeyen bir çocuktan, diş fırçalamayı sadece sözel olarak "dişini fırçala”, "dişlerini fırçalamayı unutma” sözleri ile bu alışkanlığı kazanmasını beklemek pek inandırıcı değildir. Bu sözleri duyan çocuk, anne ve babasının dişlerini fırçalamadığını görünce, bu alışkanlığı benimseyip uygulamasını beklememeliyiz. Anne ve baba ne yaparsa çocuk da onlardan gördüğünü yapar. Özellikle küçük çocukları olan ebeveynlerin bu gerçeği unutmaması gerekir.
Vücut sağlığının yanı sıra ağız ve diş sağlığının estetik açıdan da etkileri vardır. Toplumda birçok insan rahat bir şekilde gülümseyemez. Gülümserken çekinir. Oysa güzel bir gülüş insanlar üzerinde pozitif bir etki bırakır. İlk tanışmada, iş ve sosyal hayatında, kişiler arasındaki iletişimde gülümseme her zaman ilk imajdır ve hafızada kalır.
Ağız ve diş problemlerinin giderilmesinden sonra birçok kişinin, daha iyi göründükleri, kötü görünen bir gülümseme yerine daha güzel gülümsedikleri, daha rahat konuşabildikleri ve sonuçta kendilerine olan özgüvenlerinin arttığı görülmektedir. Ağız ve diş sağlığı konusunda birey ve toplum bilincinin oluşturulması gerekmektedir. Toplum bilincinin oluşturulması ve geliştirilmesi konusunda diş hekimlerinin yanı sıra, ailelere, eğitimcilere ve basın mensuplarına da görev düşmektedir.
Günümüzde diş hekimliği teknolojisi, aileleri ve çocuklarını ağız ve diş sağlığı bakımına motive etmek yönlendirmek için gerekli bilgiye ve teknolojiye sahiptir. Kaliteli bir dişhekimliği hizmetinden yararlanabilmek için de bireyin diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi ağız ve diş sağlığı problemleri için de bütçe ve zaman ayırması, konuyu önemsemesi hijyen ve kaliteden ödün vermemesi gerekmektedir. Çünkü sağlık ağızda başlar. Ağız vücudun aynasıdır. Sağlıklı diş ve dişetleri vücudun sağlığının göstergesidir.
Sevgiyle Sağlıklı Dişler, Beyaz Gülüşler…
İleri Yaşlarda Ağız Bakımı İpuçları
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
Sayın Hocam, ben Ankara'da yaşıyorum. Yaklaşık 20 gün önce 3 adet alt çene sağ arka azı dişlerime dolgu yaptırdım. Diş dolgusuna başlamadan Diş H... devamı
Ağzınızın Temizliği Sizi 6 Şekilde İyi Hissettirir
Diş Hassasiyeti
Ağızdan Nefes Almanın Zararları
Paha Biçilmez Bir Gülümseme İçin Diş Bakımı
Diş Hekimliğinin Yükselen Trendi Diş İmplantları