Ağızda acı tat bazen önemsiz sebeplerle geçici olarak ortaya çıkar. Bazense sinir hasarı ve ilaç kullanımı gibi daha ciddi nedenleri olabilir. Disgözi olarak da bilinen bu şikayette ağızda her daim baskın bir tat bulunur ve bu tat buruk, çürük, metalik gibi sıfatlarla tanımlanır. Bir şey yerken bile gitmeyen bu his yenilen her şeyin aynı tatta olmasına yol açar ve hayat kalitesini düşünür. Peki ağızda acı tadın tedavileri nelerdir?

Uygulanacak tedavi genellikle durumun altında yatan ve çok çeşitli olabilen sebeplere göre değişecektir. Öncelikle doktor diğer belirtileri sorarak, ilaç kullanımını öğrenerek ve gerekirse testler yaparak teşhisi koyar. Bazen sinüs enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi basit hastalıklarda ağızda acı tat görülebilir. Bu durumda hastalığın kendi kendine geçmesi beklenebilir ve belirtileri hafifletecek dekonjestan gibi ilaçlar kullanılabilir. 

Bazı antibiyotiklerin, kalp damar ilaçlarının, bakır, demir, çinko içeren takviyelerin ve lityum ilacının kullanımı ağızda acı veya buruk bir tat bırakabilir. Bu durumda doktorunuz ilaç kullanımınızla ilgili bir güncelleme yapabilir ya da alternatifler önerebilir.

Ağızda acı tadın tedavileri arasında evde uygulanabilecek yaşam tarzı değişiklikleri de vardır. Örneğin diş ve ağız hijyenine daha çok dikkat edilebilir. Düzenli diş fırçalamak, diş ipi ve antibakteriyel ağız gargarası kullanmak faydalı olacaktır. Bu sayede ağzın içinde daha sağlıklı bir ortam yaratılmış olur. 

Ağız kuruluğu ağızda acı tadın nedenleri arasındadır. Çünkü tükürük ağızdaki bakteri oranını kısıtlar, yokluğunda ise bakteriler çoğalabilir. Şekersiz sakız çiğnemek ağızda tükürük üretimini tetikler. Böylece ağzınızın kurumasını önlemiş olursunuz. Gün içinde bolca sıvı tüketmek de bunun bir yoludur. 

Ağızda acı tadın tedavisi reflüyü azaltmakla ilgili de olabilir. Çünkü reflü durumunda yemek borusundan tırmanan mide asidi ağızda buruk bir tat bırakmaktadır. Bazı kişilerde yağlı ya da baharatlı, acı yemekler yemek reflüyü artırır. Gece yatmadan kısa süre önce yemek asidin ağza gelmesine neden olabilir. Tütün ürünleri ve alkol tüketimi reflüyü artıran alışkanlıklar arasındadır.

Bazı kişilerde bir bardak suya katılmış bir çay kaşığı karbonatla ağzı çalkalamak ağızda acı tat şikayetine karşı etkili olabilir.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

Sayın Hocam, ben Ankara'da yaşıyorum. Yaklaşık 20 gün önce 3 adet alt çene sağ arka azı dişlerime dolgu yaptırdım. Diş dolgusuna başlamadan Diş H... devamı