Enstitü müdürü Anthony Fauci ve Paolo Lusso'nun da aralarında bulunduğu bilim insanları, CXCL4'ün çok sayıda HIV varyasyonuna karşı da etkili olduğunu belirtti.
Bilim insanları, çok uzun zamandır varlığı bilinmesine rağmen CXCL4 proteininin tüm özelliklerinin belirlenemediğini kaydetti.
Bilim insanları yaptıkları deneylerde, CXCL4'ün AIDS'e yol açan virüsün bağışıklık sistemi hücresine bağlanmasını engellediğini tespit etti.
CXCL4, savunma sisteminde önemli rol oynayan kemokinler grubunda yer alıyor. Kemokinlerin görevleri arasında, bağışıklık sistemi hücrelerini gerektiğinde "çağırmak" da yer alıyor. Kemokinler, üzerinde reseptör bulunan bağışıklık sistemi hücresine bağlanarak, hücrenin içerisine giriyor ve hücrenin çalışma şeklini değiştiriyor.
Video: AİDS
Kemokinlerin hücreye bağlanma şeklini taklit eden HIV de bağışıklık sistemi hücrelerinin üzerindeki reseptörler yardımıyla hücreye sızıyor. Burada çoğalan virüs sonunda hücrenin ölümüne neden oluyor.
Bilim insanları, CXCL4 gibi çalışan molekülleri laboratuar ortamında geliştirerek, yeni ilaçlar bulmayı hedefliyor.
İLGİLİ MAKALE
Kan uyuşmazlığı nedir?
Prof. Dr. Cengiz ÇELİKER
selamun aleykum 17 yasindayim fitness gidiyorum ve protein tozu almami oneriyorlar benden kucukleri bile protein tozunu kullaniyorlar bende alsam soru... devamı
Çip Hastalıkları Dakikalar İçinde Tespit Ediyor
Aıdsin Anneden Çocuğa Geçmesinin Önlenmesinde Başarı Sağlandı
Afrikada Erkekler Aıds Tedavisine Daha Geç Yanıt Veriyor
1Aralık Dünya Aıds Gününde Önemli Mesajlar
Dünyada Aids Ölümleri Azaldı