Her 20.000 kişiden sadece birini etkileyen akromegali (devlik hastalığı), vücuttaki kemiklerin, kasların ve diğer dokuların aşırı büyümesine neden olan hormonal bir hastalıktır. Hipofiz bezinin büyüme hormonu (GH) denilen, ana hormonlardan birini fazla üretmesi sonucu ortaya çıkar.
Bu hastalık, küçük çocukların kol ve bacaklarındaki uzun kemiklerin anormal derecede büyümesine neden olur. Hastalık, çocuklarda görüldüğünde gigantizm, daha büyük çocuklarda ya da yetişkinlerde görüldüğündeyse akromegali adını alır.
Akromegali, etkilenen kişinin elleriyle ayaklarının aşırı derecede büyümesine neden olur. Yüz organları kalınlaşır; çene, burun ve alın aşırı derecede büyür; dil genişler ve çene büyüdüğünden dişler arasındaki açıklık da artar. Gırtlak şiş olduğundan ses kalınlaşır.
GH’nin aşırı derecede üretimi, genellikle hipofiz bezindeki küçük, iyi huylu bir tümöre bağlıdır (hipofiz adenomu). Tümör, büyürken çevredeki yapıları sıkıştırabilir; görme sinirini sıkıştırırsa görme etkilenebilir. Regl döneminde değişiklikler ve memede süt üretiminin anormal derecede artması da yaygın olarak görülür. Büyüme hormonu şeker hastalığı, yüksek tansiyon, safra ve böbrek taşları gibi, diğer istenmeyen metabolizma değişikliklerine de yol açabilir.
Hastalık, hipofiz adenomunun tamamının ya da bir kısmının cerrahi müdahaleyle alınmasıyla tedavi edilebilir. Tedavide, hipofiz bezinin büyüme hormonu üretimini durduran, bromosiptin ve octreotide gibi ilaçlar da sıklıkla kullanılır.
Akromegali (Devlik)