Lipodistrofiler, normal yağ metabolizmasının rahatsızlığından kaynaklanan, deri altındaki yağ (adipöz) dokusu yitimine neden olan, ender görülen bir grup bozukluktur. Şeker hastalığı gibi diğer metabolik bozukluklar da görülebilir.
Lipodistrofi doğuştan olabilir veya sonradan edinilebilir; vücudu bütünüyle etkileyebileceği gibi kısmi ya da bölgesel de olabilir.
Lipodistrofinin bir türü, AİDS’le ilgili hastalıklarda kullanılan, proteinleri parçalayıp enzim oluşumunu engelleyen ilaçlarla tedavi gören kişilerde görülür. Yağ, boyun arkasında biriktiğinde, göğüs ve mide dokusu büyürken; yağ kaybından dolayı yüz, kollar ve bacaklar zayıflar. Diğer belirtiler arasında çatlamış dudaklar, deri kuruluğu, kilo kaybı ve dışarı fırlayan toplardamarlar bulunmaktadır. Bu ilaçların neden bu tür etkileri olduğu bilinmemektedir.
Genel lipodistrofi doğuştan olabilir veya özellikle kızamık, suçiçeği veya boğmaca gibi bulaşıcı bir hastalıktan sonra ortaya çıkabilir. Başlıca özelliği yağ kaybıdır; bu hastalığa yakalanan kişinin derisi, sanki kemiklerin üzerine sıkıca örtülmüş gibidir. Ayrıca bununla ilgili olarak büyüme bozukluğu oluşur; hasta, kaba yüz özellikleri, büyük el ve ayakları olduğu ve iç organları genişlediği için akromegali hastalığına yakalanmış gibidir. Akli yetersizlik yaygın olarak görülür. Şeker hastalığını denetlemek için, insülin kullanmak gerekebilir.
Sonradan ortaya çıkan kısmi lipodistrofi, kadınları yaşamın ilk on yılında etkiler. Yağ kaybı sadece vücudun üst yarısını, ender olarak da vücudun tek tarafını etkiler. Bu türü, genel türü kadar şiddetli değildir ve dış görünüm daha iyidir.
Kilo Ve Metabolizmanın Dengelenmesinde Omega 3
Light Ürünler Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Diyabet Ve Duygu Durumları
Lipodistrofi
Polidipsi