Nedir

Arpacık (İt Dirseği)

Arpacıklar ve şalazyonlar (iltihaplı göz kapağı kisti) göz kapağının üzerinde ya da kenarında oluşan şişliklerdir. Ağrılı ya da rahatsız edici olabilir. Bu şişlikler çoğunlukla tedavi edilmeden kendiliğinden yok olur.

  • Arpacık, göz kapağında ağrılı şişliğe neden olan bir enfeksiyondur. Arpacık çoğunlukla göz kapağının kenarında oluşur. Göz kapağının içinde oluştuğunda buna göz kapağı bezi iltihabı denir.
  • Şalazyon gözkapağında meydana gelen şişliktir. Şalazyon arpacığa benzer ancak genellikle daha büyük ve ağrısız olur.

Arpacık ve şalazyon, göz kapağı iltihabına yol açan yaygın bir sorun olan blefaritle ilişkili olabilir.

Sebepleri

Sebepler

Arpacığın oluşumuna bakteriyel bir enfeksiyon yol açar. Bakteri genelde kirpik kökünde (folikül) gelişir. Göz kapağı bezi iltihabıysa göz kapağının içindeki ufak yağ bezlerinde oluşan enfeksiyondan kaynaklanır.

Şalazyon göz kapağındaki yağ bezleri tıkandığında oluşur. Eğer göz kapağı bezi iltihabı akmaz ya da iyileşmezse bu, şalazyona dönüşebilir.

Belirtileri

Belirtiler

Arpacık genellikle göz kapağı üzerinde bir sivilce gibi görünen kırmızı bir şişlikle başlar:

  • Arpacık büyüdükçe göz kapağı şişmeye ve ağrılı olmaya başlar, ayrıca gözde sulanma olabilir.
  • Arpacıkların çoğu, patlayıp akmasından üç gün önce şişer.
  • Arpacıklar genelde bir hafta içinde iyileşir.

Şalazyon, gözkapağı derisinin altında sert bir şişlik ya da kist biçiminde oluşur.

  • Şalazyon arpacığa nazaran daha yavaş büyür. Eğer yeterince büyürse görüşü engelleyebilir.
  • İltihap ve şişlik yayılıp göz çevresini kaplayabilir.
  • Şalazyon genellikle tedavi edilmeksizin birkaç hafta içinde yok olur.

Testleri

 Arpacık Ya Da Şalazyon Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor, gözkapağını dikkatle muayene ederek arpacık ya da şalazyon teşhisi koyacaktır.  Arpacıkla şalazyon arasındaki farkı ayırt etmek zor olabilir. Eğer göz kapağının içinde sert bir şişlik varsa, doktor muhtemelen şalazyon tanısı koyacaktır.

Tedavi

Tedavi

Çoğu arpacık ve şalazyon için evde tedavi yeterlidir.

  • Gözünüze günde 3 ila 6 kere ılık ve ıslak kompres uygulayın. Bu genellikle arpacık ve şalazyonun daha hızlı iyileşmesine yardım eder.  Kompres, tıkalı gözeneği açmaya da yardımcı olabilir, böylece iltihap akacak ve iyileşmeye başlayacaktır.  
  • Reçetesiz ilaçlar da kullanılabilir. Merhem, solüsyon veya ilaçlı pedler kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Kendi kendine açılmasını bekleyin. Arpacığı ya da şalazyonu sıkarak patlatmayın.
  • Arpacık ya da şalazyon iyileşene kadar göz makyajı yapmayın veya kontak lens kullanmayın.

Eğer ev tedavisiyle arpacık iyileşmiyorsa doktorunuza başvurun. Bu durumda reçeteli antibiyotik göz merhemi ya da göz damlası kullanmanız gerekebilir. Enfeksiyon göz kapağına ya da göz çevresine yayılmışsa antibiyotik hap da almanız gerekebilir.

Eğer arpacık ya da şalazyon çok büyürse, iltihabın akıp iyileşebilmesi için doktorunuz o bölgeyi delebilir (neşterle kesebilir). Bunu kendi başınıza yapmayı denemeyin. 

Önleme

Arpacık Ya Da Şalazyon Oluşumunu Nasıl Önleyebilirsiniz?

Arpacık ve şalazyon oluşumunu önlemek için

  • Gözlerinizi ovuşturmayın. Bu gözlerinizi tahriş ederek bakteri almasına yol açabilir. Eğer gözünüze dokunmanız gerekiyorsa önce ellerinizi yıkayın.
  • Her 6 ayda bir, makyaj malzemelerinizi, özellikle de kullandığınız rimeli değiştirin. Bakteriler makyaj malzemelinde çoğalabilir.
  • Göz kapağınızda oluşan herhangi bir iltihabı ya da enfeksiyonu vakit geçirmeden tedavi edin. Eğer gözlerinizde sık sık arpacık ya da şalazyon oluşuyorsa, ılık suya az bir miktar bebek şampuanı karıştırın ve gözlerinizi düzenli olarak bu karışımla yıkayın. 

Op. Dr. Fazile AKYÜZ GÖLGECİ

Öncelikleri merhabalar doktor hanım, bugün temizlik yaptım ve dolaba yüklenerek kendimi zorlayıp ittim itme sonucu kahverengi pıhtı şeklinde kanama ol... devamı