Episklera iltihabı, gözakını çevreleyen, gevşek ve bağlayıcı maddeden oluşan kalın tabakanın (episklera) iltihaplanması durumudur. Episklera, damardan zengin, sklera ile dış zar (konjonktiva) arasında bulunan dokudur.
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle romatizmalı eklem iltihabı, Sjögren hastalığı ve Herpes enfeksiyonu (Herpes Zoster) gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Etkilenen gözde ışığa karşı duyarlılık, ağrı ve kanama görülür. Tedaviye gerek kalmadan bir ya da iki hafta içinde geçer; kortikosteroid göz damlalarıyla daha erken de düzelebilir.
Episkleranın iltihabı sıklıkla genç yetişkinlerde ortaya çıkan hafif ve lokalize bir enfeksiyondur. Tekrarlayıcı bir iltihaplanma olmakla birlikte, tedavi edilmeksizin de iyileşebilir.
Episklerit bir iki haftada kendiliğinden geçme eğilimindedir. Ayrıca zaman zaman nüksetme eğilimi de vardır. Doktorunuz iltihabı azaltmak için damla veya merhem halinde steroid ilaçları verebilir.
Eğer sizde sklerit varsa doktorunuz muhtemelen iltihabı azaltmak için ağızdan veya göz damlası şeklinde kortikosteroid benzeri ilaçlar verebilir.
Göz iltihabı: Bilmeniz gereken 10 Şey
Doç. Dr. İsmail KOÇAK
Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı
Sarı Nokta Hastalığı Hakkındaki Gerçekler
Miyopi Vakalarında Patlama
Göz Ağrısı
Gözyaşlarını Tükürük Bezleri Akıtacak
Göz İltihabı (Konjunktivit) Hakkında Yanlış Kanılar Ve Gerçekler