Kornea, gözün en önünde bulunan şeffaf tabakadır. Bu tabakanın kırma gücü çok yüksektir, yani 45 derecelik bir kırma gücü vardır.
Bu yüzden 45 derecelik kırma gücü olan bir merceğin bombeli yapısındaki en küçük değişiklikler, farklı kırma güçlerine neden olur.
Korneanın yapısındaki homojenlik doğuştan bozulmuş olabilir. Örneğin korneanın homojen bombeliği bombe değil de eliptik olabilir. O zaman bir aksta, diğer aksa göre farklı bir kırma gücü oluşur.
Edinsel bozukluklar
Bazen de bu bozukluk edinsel olabilir. Yani astigmat sonradan ortaya çıkabilir. Bu, korneaya küçük bir cismim batması sonucunda, orada bir nedbe dokusunun oluşması şeklinde olabilir. Çünkü nedbe dokusu çeken bir doku olduğu için, korneanın bombeliğini etkiler. Bu etkilenmenin sonucunda da astigmat oluşur.
Bir başka astigmat nedeni de, göz içerisindeki diğer bir mercek olan göz içi merceğinden kaynaklanan bir sorun olabilir. Göz içi merceği de yine homojen bir yapıdadır ve yuvarlaktır. Eğer bunda da eliptik bir yapı oluşursa, bu durum da yine astigmata neden olabilir. Dolayısıyla görülen cisimlerin imajlarının arkadaki retinaya net bir şekilde düşememesine ve cisimlerin yamru yumru görünmesine yol açar.
İLGİLİ MAKALE

Keratokonus

Op. Dr. Buket AYOĞLU

ASTİGMAT OLAN GÖZ KERATOKONUSA ÇEVİRİR Mİ? YANİ KERATOKONUS İLE ASTİGMAT İLŞKİSİ TAM OLARAK NEDİR? TESEKKUR EDERIM... devamı