Dış kulak ya da kulak kepçesi, kulağa “şeklini” veren kıkırdak ile kıkırdağa ve deriye kan sağlayan kıkırdak zarfından (perikondr) oluşan hassas bir yapıdır. Kıkırdak zarfı yani perikondr kıkırdak ile deri arasında bulunur.

Kulak kepçesine travma sonucu, kıkırdak ile kıkırdak zarfı arasında hematom (doku içinde kan birikmesi) gelişebilir. Kıkırdak zarfı kıkırdağa kan ( ve oksijen ile besin) desteği sağladığı için bu kötü bir durumdur. Kıkırdak uzun süre bu kan desteğinden yoksun kalırsa ölmeye başlar ve bu da kulağın şeklinin bozulması (deformasyon) ile sonuçlanır. Şekil bozukluğu gerçekleştiğinde, görünüşündeki benzerlik sebebiyle buna karnabahar kulak (güreşçi kulağı) denir.

Kulak travması daha çok güreşçilerde gerçekleşir. Bu nedenle bu sporu yapanların koruyucu başlık kullanması çok önemlidir. Travma, boks ve dövüş sanatlarında da gerçekleşebileceği gibi kulağın darbe alacağı herhangi bir saldırı durumunda da gelişebilir.

Hematom geliştiğinde; karnabahar kulak oluşmasını engellemek için hematomun boşaltılması ve kıkırdak zarfının iyileşerek yeniden kıkırdağa tutunması için basınç uygulanması gerekir. Boşaltım ve basınç, tedavinin başarısı için gerekli olan iki yöntemdir. Bunun yanı sıra tedavi için başka yöntemler de mevcuttur.

Boşaltım:

  • İğne aspirasyonu: Bu yöntemde iğne ile hematoma girilir ve içindekiler iğne ile emilerek boşaltılır.
    • Avantajı: Hızlı, kolay ve az ağrılı bir yöntemdir.
    • Dezavantajı: Hematomun nüksetme riski vardır.
  • Keserek Boşaltım: Kulak çevresine iğne ile anestezi uygulandıktan sonra, hematom üzerinde neşter ile uzun bir kesik açılır ve hematomun bu kesikten boşaltılması sağlanır.
    • Avantajı: Çabuk ve kolaydır. Hematomun nüksetme ihtimali düşüktür.
    • Dezavantajı: Daha fazla ağrılı bir yöntemdir. Ayrıca hemotumun nüksetme ihtimali yine de vardır.

Basınç:

  • Kafanın bandaj ile sarılması: Yeniden hematom oluşumunu engellemek için; kafa pamuk, gazlı bez ve bandaj ile sarılır ve bu sayede hematomun üzerine sürekli baskı uygulanır (boşaltma yönteminden sonra).
  • Destek yerleştirilmesi: Kulağın her iki tarafına da pamuk tıkaçlar dikilerek yerleştirilir.
  • Kulak ateli: Bu yöntem muhtemelen en iyi şekilde, kulağın “alçıya alınması” şeklinde tarif edilebilir.
  • Yorgan dikişi: Kulağın bir tarafından diğer tarafına ileri geri, emilebilir sütür uygulanır (yorgan dikişi gibi). Sütürler (dikişler) deriyi ve kıkırdak zarfını kıkırdağa yakınlaştırır.  .

Çoğu uzman tedavi için, keserek boşaltma yönteminin ardından dikişli ya da dikiş olmaksızın kafanın bandajla sarılmasını önermektedir.  Özellikle hasta da aktif hayatını sürdürmek istiyorsa; yorgan dikişi ile kafanın bandajlanması yöntemi uygulandığında; hematomun nüksetmeme ve iyileşme ihtimali oldukça yüksektir.

İLGİLİ MAKALE

Güreşçi Kulağı

Op. Dr. Salih AYDIN

Merhbalar hocam ben kadir yavuz 22 yaşındayım 2000 yılında trafik kazası geçirdim. Açık kafa tranvası (sağ temporoparietal çökme fraktütü + akut epidu... devamı