Bilim adamları hastalıklara karşı savaşmamızda etkili olan bağışıklık sistemi tepkisinde genetiğin bir rolü olduğunu kanıtladı. Uluslar arası araştırmacılardan oluşan ekip 1,629 Sardinyalı’dan alınan kan örneklerinde 8.2 milyon genetik varyasyonu analiz etti.
Bağışıklık sistemi iki korunma hattından oluşur: doğuştan bağışıklık ve edinilen bağışıklık. Doğuştan bağışıklık sisteminde vücut cildi, mukozayı, belirli hücreleri ve molekülleri kullanarak zararlı mikropların (patojenlerin) vücuda girmesini engeller. Edinilen bağışıklık sistemi ise vücudu, belirli patojenlere karşı tepki vermek amacıyla hücreleri ve molekülleri üretmesi, depolaması ve üretmesi için uyarır.
Bağışıklık sistemi bazı patojenleri hatta bazı kanserleri bile reddetmek için evrimleşmiştir ancak bağışıklık fonksiyonunun çok yüksek olması vücudu otoimmün hastalıklara meyilli hale getirir. Bu hastalıklarda vücudun bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırmaktadır.
Zararlı mikroplara veya sağlıklı hücrelere saldıran edinilen bağışıklık sistemi hücreleri genler tarafından düzenlendiği için ekip bu bağışıklık sistemi tepkisinin nesilden nesile geçip geçemeyeceğini araştırdı. DNA kodunun içinde doğal olarak oluşan küçük, tek harfli varyasyonlar olabilmektedir ancak bunlar genellikle bir özelliği etkilemez. Ancak bazı durumlarda, belirli bir özelliğe veya hastalığa sahip kişilerde belirli bir gen varyasyonu daha sık görülebilmektedir.
Analizde araştırmacılar 53’ten fazla bölgede bağışıklık sistemi hücrelerinin üretimini düzenleyen genomla alakalı 89 bağımsız gen varyasyonu keşfetti. Belirli genlerdeki değişimlerin, bir veya daha fazla bağışıklık sistemi hücresinin seviyesinde önemli etkisi olduğu görüldü. Ayrıca bu genlerden bazılarının ciddi otoimmün hastalıklardan MS, romatoid artrti ve çölyak hastalığının riskiyle ilişkili olduğu ortaya çıktı.
Araştırmacılar bağışıklık sistemiyle ilgili özelliklerin ırsi olup olmadığını incelediklerini, sonuçlara göre en azından belli özelliklerde bağışıklığın genlerde olduğunu gösterdiklerini belirtiyor. Bağışıklık sistemini etkileyen genleri anlayarak otoimmün hastalıklara karşı kişiye özel tedaviler uygulanabilir. Ancak genetiğin , bağışıklık sisteminin karmaşık dinamiğinde üstlendiği rolü açığa çıkarmak için daha fazla araştırma gerekiyor.
Çene kistleri hangi yöntemlerle tedavi edilir?
Uzm. Dr. Demet YARDIMCI ILIKKAN
9 ay 8 günlük bebeğim var ve babasından kaptığı faranjit ve geniz akıntısı sebebiyle öksürüyor ve boğazı dolu ve çıkaramıyor bu ilacı aldık fakat ne k... devamı
Süper Dişi Sendromunun Tedavisi
Kordon Kanından Sonra Dişten Kök Hücre
Kordon Kanı Nedir?
Kök Hücre Tedavisinde Yeni Dönem
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?