Araştırmacılar başlangıç aşamasında ciddi Batı Nil virüsü enfeksiyonu olan Houston'da 100'den fazla hastayı yedi yıl boyunca izlediler. Bireyler incelendi ve kan örnekleri her altı ayda bir tekrar alındı. Belirtiler, enfeksiyondan sonraki yaklaşık iki yıl artmadan sürmesine rağmen yarıdan fazlasının hastalık başlangıcından sonra enfeksiyonla ilgili belirtileri yıllarca devam etti. Beş katılımcının böbrek yetmezliğinden kaynaklanan ölümü araştırmacıların böbreğin virüs için öncelikli kopyalanma alanı olup olmadığını düşünmelerine neden oldu.
Bu hipotezi test etmek için çalışma ekibi ilk gruptaki 25 hastadan idrar örneği topladı ve Batı Nil virüsünü test etti. Bu gruptaki beş hastada (yüzde 20) virüs pozitif çıktı. Enfeksiyonu takiben en az altı yıl boyunca idrarlarında viral RNA tespit edilebildi. Virüsün pozitif çıktığı beş hastanın dördü kronik belirtiler gösterdi. Bu beş hastadan biri böbrek yetmezliği geliştirdi. Bu sonuçlar Batı Nil virüsünün özellikle kronik belirtileri olan hastalarda uzun vadeli direnç yeteneği olduğunu gösterdi.
Bu çalışma, Batı Nil virüsünün ve diğer flavivirüslerin görünürde sağlıklı insanlar veya hayvanlar tarafından sivrisineklere geçirilebileceği gibi ayrı bir endişeyi beraberinde getirdi. Çünkü bu olasılığın dünyanın başka yerlerinde salgın başlatma potansiyeli var.
Virüsün yayılmasının sürekli mi yoksa kesintili mi olduğunu ve bunun böbrek hastalığı ile sonuçlanan gerçek bir enfeksiyonu gösterip göstermediğini bulmak için idrarlarındaki virüs moleküllerinin yayılmasının altında yatan mekanizmayı anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Özellikle böbrek fonksiyonu çalışmasına katılan tüm katılımcıları incelemeye devam ediyorlar. Ayrıca virüsün bulaştığı kişiler için tedavi seçenekleri geliştiriyorlar.
Şaşırtan Gerçek
Ciddi Batı Nil virüsü enfeksiyonu olan kişiler böbreklerinde yıllarca virüsü barındırabilir.Araştırmacılara göre Batı Nil virüsü bulaşmış hastaların hastalığın kanıtına dair doktorlarına böbreklerini izletmeleri ve böbreklerinde oluşabilecek kalıcı bir enfeksiyona dair tetikte olmaları gerekiyor. Araştırmacılar, enfeksiyondan kaçınmak için genelde yaz ve sonbahar ayları sivrisinek ısırmalarından kendilerini koruyacak şekilde korunma tedbirleri almaları için halkı uyarıyorlar.
Bu çalışma Batı Nil virüsü bulaşmış kişilerin hastalığa dair böbreklerini izletmeleri ve hastalığın sürekliliğine dair tetikte olmaları gerektiğini ileri sürüyor.
Batı Nil Virüsü ve Hamilelik
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Merhaba Hocam, Yakın sırada bir kız arkadaşımla cinsel ilişki yaşadık. Bu ilişki hem oral hem anal oldu. Onda da hiv virüsü daha önceden yoktu bende d... devamı
Batı Nil Virüsü Böbreklerde Kalabilir
Böbrek Düşüklüğü