Hamilelerin, Batı Nil virüsü belirtilerinin ve korunma stratejilerinin farkında olmaları gerekir. Nedeni; Batı Nil virüsünün bulaştığı hamile bir kadının enfeksiyonu doğmamış çocuğuna geçirebilme olasılığıdır.
Batı Nil Virüsü ve Hamilelik: Fetüse Veya Yenidoğana Etkisi
Şimdiye kadar üzerinde çalışılan sınırlı sayıdaki vakaya dayanarak hamilelik sırasında Batı Nil virüsünün, ne oranda fetüste enfeksiyon veya yenidoğanda sağlık sorunlarıyla sonuçlandığını saptamak henüz mümkün olamadı.
2002'de Batı Nil virüsünün anneden fetüse geçmesine dair bir vaka Hastalık Kontrol Merkezi CDC'ye raporlandı. Vakada bebek Batı Nil virüsüne ve ciddi sağlık sorunlarına sahip olarak doğdu. Ancak Batı Nil virüsü enfeksiyonunun bu sorunlara neden olup olmadığı veya diğer sebeplerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz tam olarak belli değil.
Vakanın raporlanmasından sonra CDC ile devlet ve yerel sağlık kurumları hamilelikleri sırasında Batı Nil virüsüne sahip kadınlar arasında doğum sonuçlarını takip etmek için bir arşiv dairesi kurdu. 2002'de bebek bekleyen annelerden Batı Nil virüsü kapan üç hamile kadın daha tespit edildi. Tespit edilen kadınlar hemen değerlendirmeye alındı; ancak bu üç kadından hiçbirinde ölümcül bir enfeksiyon yoktu. Ayrı bir vakada uygun bir testin yapılmamasından dolayı fetüse hastalığın bulaşıp bulaşmadığı açıklığa kavuşturulamadı.
2003'te arşiv dairesi, hamileyken Batı Nil virüsü hastalığı bulaşan 74 kadın tanımladı. 10 Mayıs 2004 yılı itibarı ile bu kadınların 62'si normal doğum, 2'si kendi isteğiyle kürtaj, 5'i ilk üç ayın sonunda düşük yaptı ve kalan 5'i henüz doğum yapmamıştı.
Batı Nil Virüsü ve Hamilelik: Korunma
Batı Nil virüsünün anneden bebeğe olası tehlikeli etkileri geçebildiğinden birçok insan hamilelik sırasında Batı Nil virüsünden korunma yöntemlerini öğrenmek istiyor. Hamile kadınlar, Batı Nil virüsüne ve sivrisineklerden geçen diğer enfeksiyonlara dair mevcut risklerini azaltmak için aşağıdakileri yaparak önlem almalıdırlar:
- Sivrisineklerden uzak durmak
- Koruyucu kıyafetler giymek
- Sivrisinek kovucular kullanmak
Soya yağı bazlı sivrisinek kovucu gibi diğer seçenekler sınırlı ama iyi bir koruma sağlar.
Batı Nil virüsünün kendilerine bulaştığını düşünen hamile kadınların doktorları ile temasa geçmeleri gerekir.
Batı Nil Virüsü Nedir?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Merhaba Hocam, Yakın sırada bir kız arkadaşımla cinsel ilişki yaşadık. Bu ilişki hem oral hem anal oldu. Onda da hiv virüsü daha önceden yoktu bende d... devamı
Dengue Ateşi
Veba
Ebola Hemorajik Ateşi
Tarihi Değiştiren Hastalıklardan Sarı Humma
Porto Rikoda Dang Humması Salgını