Ağlama bebeklerin kendini ifade etme biçimidir. Başka bir deyişle onların dilidir. Bebeklerin ağladıklarında ne demek istediklerini, niçin ağladıklarını vücut dillerine bakarak çözmeye çalışan ve gelişmekte olan bir bilim de vardır. Ancak anneler de ilk günden itibaren bebeklerinin neden ağladıkları konusunda net bir fikir sahibi olabilirler. Örneğin açlık ağlamaları ritmik ağlamalardır. 

Ağlama, nefes, susma şeklinde tekrarlar. Bu ağlama gittikçe hız kazanır ve beslenmek dışında bir şeyle durdurulamaz. Gaz ağlamaları aniden başlayan yüksek sesli ağlamalardır ve aniden de kesilirler. Sıkılma ağlamaları hafif hafif ve sıkıntılı sesler biçiminde olur. Bu ağlama bir temasla ya da kucağa alınarak durdurulabilen bir ağlama biçimidir. Hastalık ağlamaları ise çok daha farklıdır ve bunu anne babalar rahatça anlayabilirler. 

Ağlama yaşa göre de çok değişik biçimler alır. 6-8 hafta arasında bebekler çok rahat ağlayabilirler. Ama örneğin 4 aylık çok zor ağlar ve şiddetli bir ağlama ise, anne babanın harekete geçmesini gerektirir.

Dr. Belgin ERDOĞAN

8 aylık kızım,4.aydan beri geceleri çok sık uyanmaya başladı. Gündüz 2 ya da 3 tane toplam 2-3 saatlik uyku uyuyor. Akşam da 8-9 arası uyutuyorum faka... devamı