Çocuk hastalıklarının en sık karşılaşılan belirtisi ateştir. Peki her zaman ateşi düşürmek gerekir mi? Hangi ateşi düşürme yöntemi bebeğin vücuduna en az zararı verir?
Hangi doktora sorarsanız sorun, termometre 38 C aşağısını gösteriyorsa ateş düşürülmeye çalışılmamalıdır. Çünkü ateş bebeğin enfeksiyona karşı savaştığını gösterir. Hipertermi (yüksek ateş) virüsleri nötüralize eden maddelerin salgılanmasını sağlar. Bu maddelerin başında da interferon gelir. İnterferon üretiminin zirve noktasına hastalığın 2. ve 3. günü ulaşılır. Eğer vücuda müdahale edilmezse birkaç gün içinde kaybolur. Bebeğini seven bir anne ateşi görüp henüz 37.5 C olan ateşi hemen düşürmeye çalışırsa, hastalık bir hatta iki hafta sürebilir! Fakat çocuğun ateşi otuz sekizin üstündeyse, eyleme geçmeniz gerekir. Elbette bütün çocuklar farklıdır: biri 39.0 C ateşte gık demezken, öteki 37.0 C ateşte bayılır.
Yardımcı ilaçlar
On dört yaşının altındaki çocuklara aspirin (asetilsalistik asit) temelli antipyretik ilaçların verilmemesi gerektiğine inanılır. Bu bileşen kanamayı teşvik eder. Bazı araştırmalara göre aspirin çocuklarda beyin ve karaciğer hasarına yol açabilmektedir. Ayrıca doktorlar ateşi analginum (analjin) ile düşürmeyi tavsiye etmezler, çünkü vücut üzerinde zehirleme etkisi vardır.
Eğer doktorunuz kabul ederse, çocuğunuza paracetamol içeren bir ilaç verebilirsiniz. Eğer ateş düşürme şurubu kullanıyorsanız, içende boya ve parfüm olmayanları seçin, çünkü bunlar alerjilere neden olabilir. Ateş düşürücü şuruplar alındıktan yirmi dakika sonra etkili olurlar. Hangi ilacı kullanırsanız kullanın, önce doktora danışın.
Ne yapmalı
Yatakta bebeğinizin vücudunu ıslak süngerle silin. İsterseniz sirke su karışımı kullanabilirsiniz. Bebeğin bol bol sıvı almasını sağlayan, normal sıvı alımını yüzde 20 ila 30 aşmalısınız. Bebeğinizi sarmayın: ona ince pijamalar giyin ince bir battaniye veya çarşafla üzerini örtün.
Çocuğu zorla beslemeye çalışmayın, ne istiyorsa yesin. Bebeğin şiddetli baş ağrısı varsa havluya buz sararak alnına koyabilirsiniz. Unutmayın hiçbir ilaç, hiçbir silme işlemi bebeğin ateşini normal seviyeye kadar düşürmez. Bebeğinizin ateşi 39.5 ise en fazla 38 C’ye düşer.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birinin var olması halinde hemen doktorunuzu arayın! Şu durumlarda acil müdahale şarttır:
- Dehidrasyon (kuruma): gözlerin çukura kaçması, çiş azalması veya altın kuru kalması, bir yaşın altındaki çocuklarda boş bıngıldak, ağlarken göz yaşı gelmemesi ağızda kuruluk, dil kuruluğu, şiddetli sersemlik veya aşırı heyecan, ağızdan nahoş koku gelmesi.
- Kramplar, tende mor kabartı veya morarmış gözler
- İsteksizlik, sersemlik, bebeğin uyandırmaya yanıt vermemesi
- Ağrı kesicilerle azalmayan şiddetli baş ağrısı
- Israrlı kusma, kontrol edilemez ishal (3-4 defadan fazla)
Bebeklerde Yüksek Ateşe Dikkat
Dr. Emel GÖKMEN
Merhaba 3 yasinda kizim var.Ates sonucu cocuk nörolojisine goturdum eeg cektirdik sag lob sola göre daha az calistigini soyledi.Beyin emarı istedi.Dok... devamı
Çocuklarla Dalga Geçmek Kekemeliğe Yol Açabilir
Çocuğunuz Üstün Zekâlı Mı?
Çocuğunuz Okula Gitmek İstemiyor Mu?
Prematürelere Ninni Çalan Emzikle Müzik Tedavisi
Çocukları Güneşten Korumak