Bebeklerde Dönüm Noktaları: İlk Altı Ay
Birinci ay
Fiziksel
Bebek, yaşamının ilk haftası boyunca kilo kaybı yaşayabilir. Bebeğin yatış biçimi, rahimdeki yatışına benzer; midesinin üzerindeyken kafasını zar zor kaldırabilir; kol ve bacak hareketleri kontrolsüz bükülmelerden oluşur ve amaçsızdır; el açma-kapamaları da keza amaçsızdır; bacakları üzerinde duramaz; ellerini sık sıkıya yumruk yaparak tutar; çıngırağı tutamaz.
Dil ve sosyalleşme
Talepkar şekilde ağlar, boğazından boğuk sesler çıkarır, kısa süreli güler, uykuda gülümser; ailesinin sesini ayırt eder; 20-25 metreye kadar rahat görür; görüşü bulanıktır; uykusu ve beslenme düzeni kararsızdır. İstem dışı gülümser.
Algılama
Ağlama, rahatlatma ya da gıdayla ödüllendirileceği gibi, güvenini geliştirmeye yardım eden içgüdüsel davranışlar sergiler.
İkinci ay
Fiziksel
Uzuvlar rahatlar ve kısmen esner; kafayı 45 derece kaldırabilir; oturtulduğu sürece kafa sabit duramaz sallanır; kas seğirmeleri azalır; eller kısmen açılır; amaçsızca vuruşlar yapar; çıngırağı kısa süreli tutabilir.
Dil ve sosyalleşme
Mırıldanır, tiz sesler çıkarır ve agular; tepkisel olarak gülümser; hoşlanmak ya da sıkıntı çekmek gibi duygularını gösterir; başparmağıyla kendisini susturur; göz kontağı kurar; yüz hareketlerini belli belirsiz taklit eder; hareket eden insanları izler.
Algı
Eğer ağlarsa, kucağa alınmak ya da beslenmek gibi sonuçları olan davranışlar arasında bağlantı kurar.
Üçüncü ay
Fiziksel
Uzuvlar tamamıyla esner; kafasını 45 derece yüksekte tutabilir; ayakları sert bir zemine konulduğunda bacakları üstüne güç verebilir. Midesinin üstündeyken vücudunun üst kısmını kollarıyla destekleyebilir; eller açıktır, hızlı vuruşlar yerine ulaşır, ancak bu vuruşlar çoğunlukla vurmaktan çok ıskalamadır. Çıngırağı daha uzun süre tutabilir ve sallayabilir; diğer insanların kıyafetlerini ve saçlarını yakalayabilir; parmaklarını ve yumruğunu emer; elleriyle oynar.
Dil ve sosyalleşme
Kendi kendine konuşma çabalarına girer, mırıldanır, tiz sesler çıkarır ve agular. Tepkisel olarak gülümser; duygularını gösterir; diğer insanlarla oynamaktan hoşlanır ve oyun sona ererse ağlayabilir. Bazı sesleri taklit etmeye başlar, “aaah, oooh” gibi ünlü sesler çıkarabilir; daha yüksek ses çıkarır; gülmeye başlar.
Algılama
Gülmek, ağlamak gibi davranışların ve vücut dilinin, insanların reaksiyon göstermesine neden olduğunu öğrenir; hareket edebilen bir cisme vurmanın, onu harekete geçireceği gibi neden -sonuç ilişkisini öğrenir. İfadelerini daha çok belli eder, yüzü ve vücudu yoluyla daha fazla iletişim kurar.
Dördüncü ay
Fiziksel
Destekle ayakta durabilir; kolları üzerine dayanabilir ve kafasını 90 derece kaldırıp 180 derece çevirebilir; dirsekleri üzerinde kalır; midesi üzerinde bir yana döner; yetişebildiklerini iki elle sarabilir; asılı oyuncakları doğru şekilde tutabilir; giyinmeyi keşfeder.
Dil ve sosyalleşme
Sesleri değiştirmek için ağzını şekillendirir, baloncuklar çıkarır; eğlendirildiğinde neşeli neşeli güler, kucağa alınmak için kollarını çırpmak gibi ilgi çekecek hareketler yapar; derinlik algısı daha iyi gelişir; dikkatli dikkatli gözlerini diker, doğru şekilde izler.
Algılama
İşaret verildiği zaman neler beklenebileceğine ilişkin zihinsel imajlar oluşturur; kedi ya da anne ve baba gibi, insanların ve şeylerin isimlerinin olduğunun farkına varır.
Beşinci ay
Fiziksel
Yerde ya da sandalyelerde yastıklar desteğiyle oturabilir; dengeyi sağlamak için tutunarak durur. Midesi üzerinden bilinçli olarak sırtüstü döner; midesi üzerinde sallanır; midesi üzerinde yükselmeye çalışır; ileri doğru hareket eder; görmek için boynunu uzatır; tek elini hedef belirleyerek uzatır; oyuncakları bir elinden diğerine ya da ağzına taşıyabilir; bloklarla oynamaya başlayabilir.
Dil ve sosyalleşme
Dikkat çekmek için gevezelik eder; sesleri taklit eder, ses tonunu, el hareketlerini kullanır; ağız hareketlerini takip eder; farklı ihtiyaçlar için farklı sesler kullanır; katı yiyeceklere ilgi gösterebilir; renklerle ilgilenir.
Algılama
Hangi sesin ya da jestin tepki aldığını öğrenir; elle oynamada karar verdiğini gösterir; cisimlere dokunmak için ellerinin pozisyonunu değiştirir ve cisimleri anlamlandırır.
Altıncı ay
Fiziksel
Kendi kendine kısa süreli olarak oturabilir. Yüksek sandalyede oturabildiği gibi mobilyaya yaslanarak kısa süreli ayakta da durabilir. Her iki tarafına da yuvarlanabilir; oyuncağa doğru hareket etmek için ayak parmakları ve elleri üzerinde ileri doğru uzanır. Kesin olarak hedefe uzanır; oyuncakları nişan alabilir; blokları idare edebilir; küçük objeleri parmakları ve başparmağıyla tutmak için tüm elini kullanır.
Dil ve sosyalleşme
Daha uzun süreli ve daha çeşitli sesler çıkarır; yeni seslerin yüksekliklerini ve farklılıklarını deneyerek, ürettikleri reaksiyonu fark ederler; ruh hallerini ses ve vücut diliyle yansıtırlar; yüz hareketlerini daha iyi taklit ederler.
Algılama
Her iki elde birer obje varken, üçüncü bir objeyi nasıl tutacaklarını öğrenmeye çalışmak gibi, oyun sırasında daha bilinçli davranışlar gösterirler.
Batı Nil Ensefaliti
Op. Dr. Gökhan ÇELİK
Yenidoğan bebeğim için ilk kontrol yaptırmak istiyorum randevu alamıyorum zeynep kamil hastanesinden... devamı
Akut Çocukluk Lösemisi Gelişiminin Tahmininde Yeni Araçlar
Çocuklarda Ayak Mantarı
Elektronik Aygıtların Bebekler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Çocukların Ne Kadar Uykuya İhtiyaçları Vardır?
Okul Fobisi Nasıl Aşılır?