Hem Almanya’daki Münster Üniversitesi hem de Çin’deki bir DNA laboratuarı, genelde ishal dışında tehlikeli bir belirtiye neden olmayan, ancak bazen kanlı ishale ve ölümcül olabilecek Hemolitik Üremik Sendrom (HUS) komplikasyonuna neden olan bakterinin gen sıralamasını deşifre ettiler.
DNA haritasının analizinde bakterinin Shiga toksin denilen bir virüs kaptığı ve virüsün genlerini içinde taşıdığı ortaya çıktı.
Kısaca STEC diye bilinen Shiga toksini üreten E. Koli türleri genellikle büyükbaş hayvanlardan bulaşıyor. Ancak büyük baş hayvanların bu bakteriye karşı bağışıklığı var.
Uzmanlar Almanya’da görülen bakterinin hayvanlardan gelmediğini, insanlardan bulaşmış olabileceğini söylüyorlar.
10 Yıllık Bakteri
Almanya’daki laboratuar 2001 yılında HUS komplikasyonu yaşayan 6 yaşındaki bir kız çocuğundaki benzer bir türün de gen sıralamasını çıkardılar. Henüz tam harita yayınlanmış olsa da, kısmi sonuçlar, yeni bakteriyle yakın akrabalık ilişkisini işaret ediyor. Yeni tür, başka bir toksinle ilişkili bir geni yitirmiş olmakla birlikte penisilinle ilişkili geniş bir antibiyotik türünü yok eden ESBL denilen bir enzim geliştirmiş.
Peki bakteri bu kadar zamandır nerede saklanıyordu? Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre insanlar bakteriyi uzun zaman hiçbir belirti göstermeden taşıyabilir ve kötü hijyen nedeniyle dışkı parçaları sindirip enfeksiyon kaparsa şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir.
Uzmanlar bakterinin evriminin ortaya çıkarılması için araştırma laboratuarlarının buzdolaplarına bakıp eski türleri bulması gerektiğini düşünüyorlar. İlk belirlemelere göre bakteri 2001 yılında Almanya’da, 2003 yılında Belçika’da, 2004 yılında Güney Kore’de, 2005 yılında Gürcistan’da görülmüş.
Bu sırada Japonya’daki araştırmalar fasulye filizi üreticilerinin karşı karşıya olduğu soruna geleneksel bir çözüm ürettiler: fasulye filizlerini şu anda kullanılan klor yerine sirkeli suya batırmak. Öyle görünüyor ki sirkeli su bakterileri öldürmede klordan daha etkili.
Fetüsün Gen Haritası Çıkarılabilecek
Prof. Dr. Tanfer KUNT
Hocam,kizim 11 yasinda gecen ay kusmadan novosef ve suprax kullandiktan sonra geniz akintisi basladi.kizimin tozakari.a alerjisi var suprax bitti ama ... devamı
Çölyak Hastalığı Hakkında Yanlış Bilinenler
Şişkinliği Önlemek İçin İpuçları
Araştırma Sonuçları Divertikülozun Poliplerin Daha Sık Görülmesi İle Bağlantılı Olmadığını Göstermektedir
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme