Bebeğin kulağındaki akıntı, enfeksiyona bağlı olarak gelişiyorsa, enfeksiyonun hemen tedavi olması gerekir. Bebeğin kulağındaki akıntı orta kulak enfeksiyonuna bağlı olarak gelişiyorsa, kulak zarında bir delik var demektir. Bu durum hem dezavantaj hem de avantaj oluşturur. Çünkü ağızdan tedavinin yanı sıra kulak damlaları yoluyla yapılan tedavi de, iyileşme sürecini bir parça hızlandırabilecektir. Böyle bir kulak akıntısının tedavisinde, ağızdan alınan antibiyotiklerin yanı sıra, doktor kontrolü altında kulak damlaları da kullanılabilir. Eğer bebeğin kulağındaki akıntı kanamaya bağlı ise, bu durumda çocuk doktoru büyük ihtimalle kulak burun boğaz doktoruyla da durumu değerlendirecektir.

Kulak zarında ve kulağın içinde ne kadar travma olduğu tespit edilecektir. Kulakta bir zedelenme olduğu için, antibiyotik damlalarla kulak zarının ve kulak yolunun enfeksiyonları önlenmeye çalışılacaktır. Bebeğin kulağındaki akıntının kulak kiri ya da kulakta biriken su gibi basit nedenlere bağlı olduğu durumlarda, bunun tedavisi de basit olacaktır. Kulak yolunun tülbentle hafifçe temizlenmesi yeterli olabilecektir. Yine doktor denetiminde kullanılan gliserinli damlalar faydalı olabilir. Eğer bebeğin kulağına su kaçtıysa, bebek hafifçe yana çevrilir, kulak memesine hafifçe bastırarak yapılan hareketlerle suyu dışarı çıkarmak mümkün hale gelir. Yani öncelikle kulak akıntısının neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Eğer kulak kiri gibi basit nedenlere bağlı bir akıntı ise, evde kolaylıkla tedavisi yapılabilir.

Prof. Dr. Tanfer KUNT

8 aykık bir olum var doğuştan 150 duyma kaybı var tesler yapıldı kulak hücrelerinin bazılarının olmadını söylediler ve bir tedavisi yok dediler siz n... devamı