Özellikle ağızdaki ve genital bölgelerdeki yaralarla karakterizedir. Bunun yanı sıra eklem tutulumu, deri tutulumu olan, aslında damarın olduğu her yerde etkili olabilen bir hastalık türüdür.
Behçet hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Bedenin kendisiyle, bağışıklık sistemiyle ilgili bir hastalıktır. Hastalığın kalıtımsal olup olmadığı konusunda ise, bazı ailelerde HLA B5 denilen kodla ilgili olduğu düşünülmektedir. Ama mutlaka herkeste görülür diye bir şart da yoktur. Bazı aile serileri olmakla birlikte, bir ailede görüldüğü zaman mutlaka diğer aile üyelerinde de görülecektir diye bir kural yoktur.
İpek Yolu hastalığı
Behçet hastalığının, ortalama eski İpek Yolu yol hattına denk gelen bir hattı vardır. Bu nedenle İpek Yolu hastalığı diye de bilinir. Ord. Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından hastalıkla ilgili olarak ilk kez ağızdaki yaralar tanımlanmıştır. Daha sonra buna özellikle genital bölge yaraları ve göz bulguları eklenmiştir. Bunları, eklem bulguları ve deri bulgularının eklenmesi izlemiştir.
1935 yılında Behçet Hastalığı tanısıyla dünya tıp literatürüne girmiştir. Hastalık ismini Hulusi Behçet’in soyadından almaktadır.
Aftın nedenleri nelerdir?
Op. Dr. Sinan GÖKER
doktorum ben okulda tahtayı göremiyorum hemde en ön sırada oturmaktayım.Yazılar,çok küçük ve bulanık gözükmekte ;sizce hastalığım nedir?... devamı
Kronik Kurdeşenin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sedefin Tuttuğu Bölgeye Göre Tedavisi
El Nasırlarının Tedavisi
Ayak Siğili Bakımı Nasıl Yapılır?
İsiliği Önlemenin Yolları Nelerdir?