Yani koltukaltı, göbek ve kalça bölgeleri, kasıklar gibi daha çok terleyen ve fazla hava almayan bölgelerde sık rastlanan oluşumlardır. Fakat bunun dışında, vücudun herhangi bir yerinde de çıkabilirler.
Bölgenin herhangi bir şekilde tahriş olması, sürtünmeye maruz kalması, dışarıdan gelen kirli toprak ya da başka enfekte maddelerle temas etmesi, cilt yüzeyinde önceden bir mantar hastalığı ya da egzama bulunması da çıban çıkmasını kolaylaştıran faktörlerdir.
Aniden ortaya çıkar
Çıbanlar aniden ortaya çıkarlar. Bir bölgede ani beliren bir kızarıklık, parlak kırmızı renkte, yuvarlak bir şişlik ve dokunulduğunda hissedilen ağrı, çıban geliştiğinin işaretidir. Başlangıç aşamasındaki çıbanlar bu belirtilerle ayırt edilebilir.
Çıbanlar daha sonra olgunlaşmaya başlarlar. Olgunlaştıkça kızarıklık koyu mor renge dönebilir. Daha sonra ortası beyazlanır ve bu noktada iltihap toplanır. Çıban bu noktada odaklanır. Kendi haline bırakıldığında bu iltihaplı odak patlar ve içindeki iltihabın boşalmasının ardından iyileşme aşamasına doğru ilerler.
Ciltteki çıban çıktığı nasıl anlaşılır?
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Merhaba, Benim sol kalçamın az üstünde çıban çıkmaktadır ve sağlık ocağına gittim ilaç verildi meğrem vesayre ama alamıcaklarını söyledi bende 5 gün a... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Kistik Akne İçin Evde Yapılabilecek Tedaviler Nelerdir?
Kaşıntının Tedavisi
Lekenin Ben Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Tırnak Mantarı Kimlerde Daha Sık Görülür?