Halk arasında sarı nokta hastalığı da denen Makula Dejenerasyonu, yaşlılarda önde gelen görme kaybı nedenlerinden biridir. Tuft Üniversitesinden Dr. Johanna Seddon başkanlığında araştırmacılar ikizler üzerinde yaptıkları araştırmalarla yaşam biçiminin, büyük ölçüde genetik olan bu hastalığın gelişimini nasıl etkilediğini bulmaya çalıştılar. Aynı genlere sahip ikizlerde yaşa bağlı makula dejenerasyonunun farklı gelişimini yaşam biçimleriyle açıklamak mümkün olabilirdi.

Bunun için biri erken safhada diğeri ilerlemiş, yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan ikizler incelendi. Varılan sonuç özetle sebze ve meyve ağırlıklı sağlıklı bir beslenmenin fark yaratabileceğidir. İncelenen ikizlerden hastalığı erken dönemde olanların daha fazla D vitamini aldıkları anlaşıldı. D vitamininin iltihap önleyici özelliği bunda rol oynuyor olabilir.

İkinci olarak Dr. Seddon ve ekibi meyitonin ve betain alımının hastalığın yavaş ilerlemesiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Bu maddeler, balık, ıspanak, kümes hayvanları ve süt ürünlerinden alınabilir.

İkizler karşılaştırıldığında makula dejenerasyonunu hızlandıran üçüncü bir faktör de sigara kullanımı oldu.

Bu sonuçlar yaşam biçimi tercihlerinin makula dejenerasyonunun ilerlemesinin önlenmesi veya yavaşlatılması bağlamında önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Dr. Seddon genetik yatkınlık olsa bile sağlıklı beslenmenin ve sigaradan uzak durmanın makula dejenerasyonu söz konusu olduğunda da fark yaratabileceğini söylüyor.

Op. Dr. Yeşim YERÇOK

Mrb benim 30+2 haftalik hamileyken kontrole gittim doktorum bebegin 1400 kg olduğunu söyledi fakat gelişimi 4 gün geri dedi 29+6 olarak yazıyor çok te... devamı