Retinopati, iltihabik olmayan ancak birçok şekilde ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Prematüre retinopatisi, prematüre doğan bebekleri etkiler; hızlı doku üretimi ve ağ tabakanın ayrılmasına bağlı olarak görüşün aşırı derecede bozulmasına ya da körlüğe neden olur. Kesin nedeni bilinmemektedir. Belirtileri gözbebeğinde beyaz noktacıklar, şaşılık ve katarakt olarak sayılabilir. Ağ tabakanın cerrahi müdahale sonucu tekrar birleştirilmesi, lazer terapisi veya soğuk tedavisi (aşırı soğuk uygulanmasını içeren bir tedavi türü) sonucu istenmeyen dokuların azaltılmasıyla tedavi edilebilir.

Şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan retinopati durumunda, ağ tabakayı besleyen kan damarları zarar görür ve bulanık görüşe ya da körlüğe yol açabilir. Genellikle 25 yaş ve üstü şeker hastalarında görülür. Görüşün aniden bulanıklaşması, görme kaybı, renk algılamasının azalması ve yanıp sönen ışıklar veya siyah noktacıklar belirtiler arasında sayılabilir. Her zaman görüşü düzeltmese de lazerle ameliyat, anormal ya da kanayan damarları düzeltmek veya yok etmek için kullanılabilir.

Yüksek tansiyona bağlı retinopati; kanama, doku bozukluğu, görüşün sürekli olarak bozulması ya da körlüğe neden olabilir. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için yüksek tansiyonun kontrol altına alınması gerekir.