Bebeklerde beyin felcinin erken dönem belirtileri fark edilmeye başlandığında, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu belirtilerin başında huzursuz ve sürekli ağlayan bir bebek görüntüsü gelir. Bebek, sürekli uykusuzluk ve uyku problemi yaşar. Anne bebeğinin vücudunun sert olduğunu fark eder. Örneğin, bebeğin altını bezlerken bacaklarını açmakta zorlanır. Bu belirtiler son derece önemlidir. Bunların dışında bebek sürekli ellerini yumruk haline getirmeye eğilimlidir.
Bu yumruk yapma eyleminde başparmak avucun içinde tutulur. İlk aylarda ellerini kapatma eğilimi tüm bebeklerde görülür. Ancak bu bebekler bütün gün yumruklamaz, zaman zaman ellerini açarlar. Sürekli yumruklama, beyin felcinin önemli görüntülerindendir. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta, 1 yaşına kadar hiçbir bebeğin sağ ya da sol el tercihinde bulunamamasıdır. Yani her iki elini eşit kullanır, uzatılan bir nesneye her iki eliyle birden uzanır.
VİDEO: DR. BELGİN ERDOĞAN "BEBEKLERİN DOKTOR KONTROLLERİ"
Bu nedenle eğer bir bebek, 1 yaşından önce bir elini tercih ediyorsa, burada bir sorun olup olmadığı üzerinde durulması gerekir. Bebekler belli aylarında başlarını dik tutarlar, belli aylarında oturmaya başlarlar. Aylar geçmesine rağmen bu faaliyetlerde bulunamayan bir bebeğin durumu araştırılmalıdır. Bunların yanı sıra, beyin felci olan bir bebekte, koltuk altlarından tutulup kaldırıldığı zaman, bacaklarında gerginlik ve bacakların birbiri üzerinde çaprazlanmış vaziyette durması, son derece tipik bir göstergedir.
Beyin felcinin bir başka belirgin bulgusu, eğer bebek emekleyebiliyorsa, emeklemenin komando sürünüşü denilen ve kolların vücudu ileri çekmek için kullanıldığı, bacakların arkadan sürüklendiği emekleme biçimidir. Artık yürüme çağına gelmiş 13-15 aylık bir bebek hala yürüyemiyorsa, yere bastırılmak istendiği zaman ayaklarının parmak uçlarına basıyorsa, bacaklarını çaprazlıyorsa yani makaslama hareketi yapıyorsa, bu durum beyin felcinin çok önemli bir bulgusudur.
Bebeklerde beyin felci hangi sıklıkta görülür?
Dr. Emel GÖKMEN
Merhaba hocam 78 yaşında babam bir kaç gün aralıkla 2 defa felç atlattı sağ taraf ilk felç şah damarı tıkanıklıgından olmuş anjıyo ve stend takıldı st... devamı
Çocuklara 6 Yaşından Sonra Hangi Aşılar Yapılır?
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında İlaç Tedavisi Sonuç Vermezse Ne Yapılmalı?
Çocuğu Spor Yapmaya Teşvik Etmek İçin Ne Yapılmalı?
Bebeklerde Zeka Gelişimi Açısından Anne Adayları Neler Yapmalı?
Çocuklarda Boğaz Ağrısına Hangi Bitkiler İyi Gelir?