· Beynin üzerindeki ya da içerisindeki damarların zedelenmesine bağlı olarak, beyin zarının üzerinde epidural kanamalar denilen kanamalar,
· Beyin zarının altında ama beyinin dışında subdural denilen kanamalar
· Beynin üzerini örten çok ince bir zar olan ve araknoid zar denilen zarın içerisinde gerçekleşen subaraknoid kanamalar ortaya çıkabilir.
İkincil kanamalar
Eğer beyin kanamaları bir damar ya da damar anormalliğine bağlı ve ikincil olarak gelişiyorsa, o zaman daha çok subaraknoid kanama denilen kanama türü görülür.
Video: Dr. Lütfü Koçyiğit "Kafa Travmaları"
Bir başka grup, yine beyin damarı anormalliklerine bağlı, beynin içindeki tümör veya başka bir yapısal değişikliğe bağlı ya da tansiyon yüksekliği sonucunda ortaya çıkabilen intaserebral yani beyin dokusunun kendi içerisinde ortaya çıkan kanamalar şeklinde sınıflanabilir.
· Beyin kanamalarını zaman dilimi açısından değerlendirmek gerekirse;
· Olayın hemen arkasından gelişen kanamalara akut kanama yani erken dönem kanamalar,
· Tetikleyen olaya ikincil, birkaç gün ya da hafta içinde gelişen kanamalara subakut kanamalar,
· Uzun dönem içerisinde, genellikle birkaç haftadan sonra ortaya çıkan kanamalara da kronik kanamalar denilir.
Uzun dönem kanamalar
Uzun dönem kanamalar genellikle beyin zarının altında ama beynin üzerinde olan subdural bölge denilen bölgenin kanamalarıdır. Bu bölgede küçük asıcı toplardamarlar vardır. Bu damarların çatlaması sonucunda bazen sızıntı halinde bir kanama olup durabilir. Erken dönemde bulgu vermeyebilir.
Ama kanın onkotik basıncı beyin suyundan yüksek olduğu için, zaman içinde oraya sıvı çekerek, vişne suyu kıvamında bir çeşit sıvı birikimine neden olabilir. Buna terminolojik olarak kan denir. Bunlar da zaman içinde subakut veya kronik denilen kanamalarla ortaya çıkabilir.
İLGİLİ MAKALE
Beyin Kanaması Riski Altında Olanlar
Uzm. Dr. Cenk Kiper
Selamın Aleyküm Merhaba: Doktor bey benim penisimin başında ben türü kahve rengi lekeler oluştu bu durum beni gerçekten rahatsız ediyor nasıl kurtulab... devamı
Beyin Kanaması Geçirenlere Öneriler
Beyin Kanaması Riskini Azaltmanın Yolları
Beyin Kanaması Riskini Arttıran Hastalıklar
Beyin Kanaması Sırasında Yaşananlar
Beyin Kanaması Sırasında Yapılması Gerekenler