Kan beyin bariyeri diye bir şey vardır. Beyinde tümör olduğunu ya da iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu anlamak için, hastaya damar yoluyla tümörü boyayan bir madde verilir. Buna kontrast madde denir.

Bir tümörün kontrast madde tutması, tutarsa bunun tutuş şekli, dağılım biçimi ya da tümörün beyin dokusu etrafında oluşturduğu ödem (beynin bir tür kendisinden olmayan dokuya gösterdiği reaksiyon anlamında ödem) gibi özelliklerin kullanılması, bir tümör olup olmadığı, tümörse de iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu ayırt etmeyi sağlar.

Son yıllarda MR teknolojisi oldukça gelişmiştir. MR sadece görüntüsel bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda bir tür analiz yaparak da bilgi verir. Yani MR ile bu dokunun içeriğindeki bazı maddelerin büyüme oranları tespit edilerek, onu normalden ayırt etme olanağına sahip olunmaktadır.

Ya da difüzyon denen, yani çeşitli MR teknikleri kullanılarak, bir dokuyu kafayı açmadan da analiz etme olanağı vardır. Fakat bunlar hiçbir zaman yüzde yüz kesinlikte değildir.

Op. Dr. Candan HUNDEMİR

hocam hayırlı akşamlar 2005ve2011de açık beyin ameliyatı 2013tede gamma knife ışın cerrahisi opere geçirdim beynimdeki tümörün cinsi glial oligodendro... devamı