Fonksiyonel MR, oldukça yeni bir teknolojidir. Fonksiyonel MR çalışmaları, vücudun herhangi bir organı kullanıldığı zaman, o organı temsil eden beyindeki aktivasyonu gösterir. Dolayısıyla fonksiyonel MR çalışmalarıyla, o organın beyindeki belli bir temsili görülebilmektedir.
Konuşma merkezi bir alan olarak kabul edilecek olursa, fonksiyonel MR çalışmaları, Türkçe konuşan bir insan İngilizce konuştuğu zaman yine aynı alanda fakat farklı bölümde temsil edildiğini göstermiştir. Yani çok lisan konuşan bir insan konuşturulup fonksiyonel MR çektirildiği zaman, buradaki dosyaların aynı alanda ama ayrı dosyalar şeklinde temsil edildikleri görülür.
Sinir sistemleri
Bunlar son derece komplike işlevlerdir. Bu nedenle duygu, psikoloji gibi durumlar sadece hücresel fonksiyonlar da değildir. Nörohümoral denilen bir sistem vardır. Bu sistemde hormonlar ve sinir hücreleri birlikte görev yaparlar. Bunların bir kısmı da otomatiktir. Otonom sinir sistemi denilen, sempatik ve parasempatik şeklinde ayrılan, insan iradesi dışındaki görevlerden sorumlu sistemlerdir. Bu sistemler, isteğe bağlı sistemlerle birlikte çalışırlar, fakat farklı sonuçlar doğururlar.Bu sistemler hakkında birçok şey bilinmektedir. Ancak nerede başlayıp nerede bittiklerini söylemek mümkün değildir. Çünkü bu konuda bilinmeyen şeyler de çok fazladır.
İLGİLİ MAKALE
Genom
Op. Dr. Sinan GÖKER
Doktor bey ben 17 yaşındayım ve subay olmak istiyorum ancak sol gözüm 0.75 miyop sag gözüm saglam bi sıkıntı olurmu sizce bilginize ihtiyacım var ..... devamı
Beyin Felci Tedavisinde İlaç Kullanılır Mı?
Beyin Felci Tedavisinde Uygulanan Fizik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Beyin Felci Geçiren Bebeğe Nasıl Bakılır?
Çocuklarda Darbenin Etkisinin Belirtileri Nelerdir?
Beyinin Bilgileri Saklaması