Sigara içen bazı kişiler bu alışkanlıklarını gizlemek zorunda hissederler. Bunun için sigaralarını gizli gizli içer ve kanıtlarını da gizlerler. Ancak böyle bir yönelimleri de olsa bağımlılıklarını başkalarından tamamen gizlemeleri zordur. “Birinin sigara içtiği nasıl anlaşılır?” diye sorulduğunda bazı fiziksel işaretler, davranış değişiklikleri ve kokular kendisini ele verebilir. Bu işaretlerden bazıları barizken bazıları daha az belirgin olabilirler.
Elbette sigara içildiğinin en büyük kanıtı sigara paketini bulmaktır. Paketin yeri bazen tahmin edilebilir olsa da, örneğin ceket cebi, sırt çantası gibi, sigara içen bazı kişiler paketlerini oldukça ustalıklı bir şekilde saklarlar. Sigaraları sadece tesadüfi olarak bulunabilir. Çakmak, kibrit, sigara kâğıdı bulmak da sigara alışkanlığına işaret edebilir. Sigara alışkanlığını gizleyen birinin evinde dolu küllük bulamayabilirsiniz ancak arabasında ve evinde sigara kokusundan kurtulması oldukça zordur. Ayrıca giysilerde, mobilyalarda ve perdede yanık izlerine, kül lekelerine rastlayabilirsiniz.
“Birinin sigara içtiği nasıl anlaşılır?” dendiğinde görünüm ve kokuyla alakalı işaretler de ipucu verebilir. Kişinin kıyafetleri, saçı, nefesi ve hatta cildi bile sigara kokabilir. Bazen sigara içen kişi bu kokuyu aşırı parfüm kullanarak bastırmaya çalışır ya da çok fazla naneli şeker, naneli sakız, ağız gargarası kullanabilir. Uzun zamandır sigara içenlerin tırnakları ve parmaklarında sarı lekeler oluşur. Dişlerinin iç kısımlarında kahverengi siyah renkte lekeler, dış kısımlarında ise sarımsı lekeler meydana gelir. Sigara içenlerde cilt vaktinden erken kırışabilir, özellikle de dudakların, gözlerin, kulakların ve boynun etrafında. Yine uzun zamandır sigara içenlerde kuru bir öksürük ve çatallı bir ses tonu oluşur.
“Birinin sigara içtiği nasıl anlaşılır?” diye sorduğunuzda bağımlılık belirtileri de işaret verebilir. Sürekli yürüyüşe çıkmak veya bir işi halletmek için bahaneler bulup ayrılabilirler. Satın aldıkları şeyleri gizleyebilirler. Eve gelir gelmez duşa girmek, dişlerini fırçalamak ya da üstlerini değiştirmek isteyebilirler. Ergenlik çağındaki gençler daha yetişkin arkadaşlarıyla takılıyor olabilir, yetişkinler ise sigara kullanan arkadaşlarıyla molalara ve yemeğe çıkmayı tercih edebilir.
Sigara içmek sağlığa zararlı bir alışkanlıktır ve birçok sağlık problemine neden olur. Eğer sevdiğiniz birinin sigara içtiğini düşünüyorsanız onunla konuşun ve bırakması için destek verebileceğinizi anlatın. Günümüzde medikal destek alarak sigarayı bırakmak çok daha kolay hale gelmiştir. Bir sağlık uzmanından beraber bilgi alabilir, bu süreçte onun yanında olabilirsiniz.
Sedef hastalığının nedenleri
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
hocam iyi günler 2 yıl önce sol g 1 varikosel ve sağ epididim kisti teşhisi kondu. ve bu durum benı cok rahatsız edıyor. sperm testi orta derece ... devamı
Sigarayı 40 Yaşından Önce Bırakan Kadınlar 9 Yıl Kazanıyor
Tütünü Bırakmak: İlk Zor Günler İçin Yardım
Sabah Öksürüğüne Dikkat
Kanserin Kontrolü Tiryakinin Elinde
Tiryakilere Nikotin Bandı Önerisi