Böbrek taşlarını tespit etmek için en sık kullanılan tetkik, tam idrar tahlilidir. Eğer idrar tahlillerinde idrarda kanama, hastanın görmediği gizli kan görülürse, daha ileri tetkiklere başvurulur.
İlk çekilen radyolojik tetkik, direkt üriner sistem grafisi denilen röntgen filmidir. Bu çok basit bir filmdir ve bazı ipuçları verir. Böbrek ultrasonu oldukça önemlidir. Sadece taşın bulunduğu yeri değil, taşın büyüklüğünü ve böbrekte yaptığı genişlemeyi de gösterir.

Ultrasonun yetersiz kaldığı durumlardan biri üreter taşlarıdır. Üreter taşları, böbrekle idrar kesesi arasındaki kanal taşlarıdır. Bunların ultrasonla teşhis edilmeleri oldukça zordur. Dolayısıyla üreter taşlarına eskiden ilaçlı böbrek filmi çekilirdi. Ancak son zamanlarda bilgisayarlı tomografi ile çok kolay bir şekilde ve çok kısa bir sürede üreter taşlarının teşhisi mümkün olmuştur.

Taşın yerinin ya da böbreğe yaptığı hasarın tam olarak belirlenemediği durumlarda, bu testlerin hepsi birlikte yapılabilir. Bunun dışında sintigrafi denilen, böbreğin çalışmasını gösteren başka bir test vardır. Bu testlerin yanı sıra sintigrafi de kullanılabilir.
İLGİLİ MAKALE

Limonatadan Gelen Şifa

Op. Dr. Aytan KAR

doktor bey benim sağ böbreğime up darlık teşhisi kondu ve sağ böbrekte 3 tane taş var ve grade 2 şişme var dendi bu durumda benim ne yapmam gerekiyor... devamı