- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Eğer yutulan madde boğulmaya ve öksürüğe sebep oluyorsa temel ilk yardım gereklidir. Eğer tıkanan kişi ses çıkarabiliyor veya konuşabiliyorsa Heimlich manevrası yapmaya teşebbüs etmeyin. Kişinin boğazındaki maddeyi kendisinin çıkarmasına olanak tanıyın. Hava borusu açıldıktan sonra evde yapılabilecek pek fazla bir şey yoktur. Endişelenilen çocuk veya yetişkin teskin edilmeye çalışılır. Kontrolsüz öksürük özellikle çocuklarda yutulan maddenin gırtlak veya ciğere girdiğini gösterir. Bu durum acil tedavi gerektirir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
- Doktor, yutulan maddenin boğazda veya yemek borusunda ufak bir travmaya sebep olduğu sonucuna varırsa bir şeyler yemenizi veya içmenizi ister. Bunu zorlanmadan yapabiliyorsanız komplikasyon esnasında yapmanız gerekenlerin bilgisi verilerek taburcu edilebilirsiniz.
- Eğer yutulan madde boğazın arka kısmında gözle görülüyorsa, doktor bunu çıkarmaya teşebbüs edebilir. Lokal anestezi kullanılarak çıkarma, işlemi kolaylaştırılabilir. Doktor takılan maddeyi forseps ile tutarak çıkartır.
- Eğer nesne ses tellerine yakınsa, hemen çıkartılması gerekir. Bu işlem nadiren acil serviste yapılır. Genel olarak maddeyi kulak-burun-boğaz uzmanları günlük ameliyatların yapıldığı ameliyathanelerde küçük bir operasyonla çıkarırlar.
- Yemek borusuna takılan madde ve yiyecek çıkarılmalıdır. Gastroentrolog (mide uzmanı) bunu fiber optik mikroskop kullanarak yapar. Operasyona gerek yoktur. Bazen boğazın üst kısmına takılmış madde altına kateter konularak da çıkartılabilir. Ya da yabancı nesnenin balonla ağza doğru yükselmesi sağlanarak çıkartılır.
- Yemek borusuna takılmış yabancı maddeler (buna yiyecek de dâhil) için ilaç tedavisi uygulanabilir. Dil altına nitrogliserin ve IV ile glukan verilerek yemek borusu rahatlatılır ve yemeğin mideye gideceği yol açılır. Bunun için IV kateteri kullanılır. Bu tedavinin başarı oranı düşüktür.
- Yutulan ve yemek borusunu geçerek mideye giden maddeler zorlanmadan dışarı atılır. Yutulmuş saat pilleri ve özellikle iğne ve kemik gibi keskin maddelere dikkat edilmelidir. Bunlar genellikle zorlanmadan dışarı atılır fakat bazen sindirim sisteminde takılıp kalabilirler.
Penis protezi takıldıktan sonra neler yaşanır?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
bayıltıcı madde aldığımı kan testinden belli olurmu yada nasıl belli olur... devamı
Pil Yutma Tedavisi
Boğulma Tedavisi
Yutulan Nesne
Boğaza Takılan Maddenin Çıkartılması
Denizde Yaralanmalara Dikkat!