Sebepler

Fıtık genelde diskin yıpranma ve aşınmasından kaynaklanır (buna disk dejenerasyonu da denir). Biz yaşlandıkça disklerimiz esnekliklerini koruyan sıvının bir kısmını kaybeder. Fıtık omurgadaki yaralanmalardan da kaynaklanabilir, bu da diskin dış tabakasında (halka veya kapsülde) ufak yırtıklara ve çatlaklara neden olabilir. Diskin içindeki jölemsi madde (çekirdek) kapsüldeki kesikler veya çatlaklardan dışarı zorla çıkabilir, bu da diskin çıkıntı yapması, açılması (kopması) veya parçalara ayrılmasına neden olur.
Fıtıklar sigara içen insanlarda çok daha fazla görülür.

Tedavi

Birçok vakada, boyun fıtıkları ilk olarak cerrahi olmayan tedaviyle tedavi edilir, örneğin dinlenme veya modifiye etkinlikler, ağrı kesici ilaçlar ve yangı, doktorunuz tarafından önerilen egzersizler. Doktorunuz nasıl egzersiz yapacağınızı ve boyunuzu nasıl koruyacağınızı, belki de traksiyon gibi başka tedavi yöntemlerini nasıl yapacağınızı öğretir. Traksiyon başın hafif, sabit şekilde çekilip boynun esnetilmesini ve boyun kemikleri arasındaki küçük eklemlerin biraz açılmasını sağlar. Belirtiler devam ederse doktorunuz kortikosteroid gibi güçlü ilaçları deneyebilir. Belirtiler genelde zamanla iyileşir. Ama fıtık omuriliğinizi veya sinirleri sıkıştırıyorsa ve/veya kuvvetsizlik ve kalıcı ağrı yaşıyorsanız ameliyat (diskektomi) düşünülecektir.

Belirtiler

Boyundaki (servikal omurdaki) fıtıklar boyunda, omuzlarda, göğüste, kollarda ve ellerde ağrıya, hissizliğe veya kuvvetsizliğe neden olabilir. Bazı vakalarda, boyundaki çok geniş bir fıtık, bacaklar dahil vücudun diğer kısımlarını etkileyen kuvvetsizliğe veya olağandışı karıncalanmaya neden olabilir.

Testler

Doktor genelde belirti tarihçenizden ve fiziksel muayeneden fıtık tanısı koyabilir. Doktorunuz, servikal omurdaki sinirlerin bir veya daha fazlasındaki tahrişten kaynaklanan ağrı ve hissizlik hakkında sorular sorabilir. Belirtileriniz boyun fıtığı gösterirse dinlenme ve rehabilitasyon genelde daha ileri testler yapılmadan önce önerilir. Eğer başka durumlardan şüphelenilirse veya bir süre dinlenme ve rehabilitasyondan sonra belirtilerde gelişme yoksa röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi yapılabilir.

Nedir

Sırtınızdaki omurgayı meydana getiren kemikler (omurlar) yuvarlak, düz disklerle yastıklanır. Bu diskler sağlıklıyken omurga için şok emici rolü oynar ve omurgayı esnek tutar. Bunlar hasar görürse anormal şekilde çıkıntı yapabilir veya açılabilir (çatlayabilir), buna fıtıklı ya da kaymış disk denilir. Fıtık omurganın her kısmında meydana gelebilir ama boyundaki (servikal) ve sırttaki (lumbar) omurda en yaygındır. Baş ve göğüs arasındaki 7 omur servikal omuru oluşturur.

Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU

Hocam iyi günler babam boyun mr cekilmişti aslında boyun fıtığı için maalesef boynunda bir kitle görülmüş guatr var dediler her kitle kötümüdür bund... devamı