Braxton Hicks mi, Gerçek Doğum Kasılmaları mı
“Gerçek” doğum başlamadan önce, aynı zamanda Braxton Hicks kasılmaları da denilen “yalancı” doğum ağrıları hissedebilirsiniz. Bu düzensiz rahim kasılmaları son derece normaldir ve gebeliğin üçüncü trimestresinde görülmesi yaygınsa da en erken ikinci trimestrede başlar. Bunlar vücudunuzun “asıl olay” için kendini hazırlama yöntemidir.
Nasıl Hissedilir
Braxton Hicks Kasılmaları Nasıl Hissedilir?
Braxton Hicks kasılmaları karında gelip giden bir sıkılaşma olarak tarif edilebilir. Bu kasılmalar genellikle ağrılı değildir ve düzenli aralıklarla da olmazlar. Birbirlerine yakınlaşmazlar, yürümekle artmazlar, sürdükçe şiddetleri artmaz ve gerçek doğumdayken olduğu gibi zamanla güçlenmezler.
Gerçek Doğum Sancıları Nasıl Hissedilir?
Gerçek doğum kasılmasının hissettirdiği şeyler her kadın için farklıdır ve gebelikten gebeliğe farklılık da gösterebilir. Doğum kasılmaları rahatsızlığa ve sırtınızda ve/veya karnınızın alt kısmında, pelviste bir baskı hissiyle birlikte künt bir ağrıya neden olur. Bazı kadınlar aynı zamanda böğür ve kalçalarında da ağrı hissedebilir. Bazı kadınlar kasılmaları şiddetli adet kramplarına benzer olarak tasvir ederken, diğerleri ishal krampları gibi hissettiren güçlü dalgalara benzetirler.
Belirtiler
Kasılmaların Gerçek Doğumu Gösterdiğini Nereden Bilebilirim?
Kasılmaların asıl olayı yaşadığınızı ve doğum yapacağınızı gösterdiğini anlamak için, kendinize aşağıdaki soruları sorun.
Kasılmanın Karakteristikleri | Yalancı Doğum | Gerçek Doğum |
Kasılmalar ne sıklıkla olur? | Kasılmalar çoğunlukla düzensizdir ve birbirine yakın olmazlar | Kasılmalar düzenli aralıklarla gelir ve 30-70 saniye kadar sürer. Vakit ilerledikçe, daha sıklaşırlar. |
Hareketle birlikte değişirler mi? | Kasılmalar yürümenizle veya dinlenmenizle geçebilir ya da pozisyonunuzu değiştirince de durabilir | Kasılmalar hareket etmenize veya pozisyon değiştirmenize rağmen sürer |
Ne kadar güçlüdürler? | Kasılmalar genellikle zayıftır ve fazla da güçlenmezler. Ya da ilk başta güçlüdürler, sonradan zayıflarlar. | Kasılmalar gittikçe güçlenir |
Ağrıyı nerenizde hissedersiniz? | Kasılmalar genellikle karnın ön kısmında ve pelvik bölgede olur | Kasılmalar genellikle sırtın alt kısmında başlar ve karnın ön kısmına doğru ilerler |
Eğer gerçek doğum belirtileriniz varsa, derhal doktorunuzla temasa geçin. Ama eğer emin değilseniz, her halükarda doktorunuzu arayın. Eğer aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız gerçek doğum zamanında olabilirsiniz.
- Kasılmalar (rahimdeki kasların karnın alt kısmında rahatsızlık ve künt ağrılara neden olacak şekilde sıkılaşması) her 10 dakikada bir veya saatte beşten fazla oluyorsa.
- Karnın alt kısmında düzenli sıkılaşma veya ağrı varsa.
- Pelvis veya vajinada basınç varsa.
- Adet benzeri kramplar varsa.
- Kanama varsa.
- Sıvı sızıyorsa.
- Bulantı, kusma gibi grip benzeri belirtiler ya da ishal varsa.
Bunun aksine, Braxton Hicks kasılmaları yaşıyorsanız, bunlar size rahatsızlık vermedikçe herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Eğer rahatsızlık veriyorlarsa aşağıdakileri deneyin:
- Yürüyün. Yalancı doğum kasılmaları çoğunlukla pozisyon değiştirdiğinizde ya da kalkıp yürüdüğünüzde geçer.
- Biraz uyuyun ya da dinlenin.
- Rahatlayın.
- Su, meyve suyu veya bitki çayı için.
- Çerez veya hafif yemekler yiyin.
- Masaj yaptırın.
Bazen Midemin Yan Kısmında Ağrım Oluyor. Bu Gerçek Doğum mudur?
Muhtemelen değildir. Karnınızın her iki yanındaki kasıklarınıza doğru ilerleyen keskin, batıcı ağrılar (round ligament ağrısı denir) genişleyen rahminizi destekleyen bağ dokularının gerilmesinin bir sonucu olabilir.
Böğrünüzdeki rahatsızlığı hafifletmek için:
- Pozisyonunuzu veya faaliyetinizi değiştirin.
- Yeterli sıvı aldığınızdan (günde en az 6 ila 8 bardak su, meyve suyu veya süt) emin olun.
- Dinlenmeye çalışın.
Doktorumu “Yalancı Alarm”larla Uğraştırmaktan Çekiniyorum. Doktorumu Ne Zaman Aramalıyım?
Belirtileriniz ister gerçek isterse yalancı doğuma ait olsun doktorunuz her zaman sorularınızı yanıtlamak ve endişelerinizi hafifletmek için müsait olacaktır. Hissettiğinizin ne olduğundan emin değilseniz doktorunuzu aramaktan çekinmeyin. Gerçekten doğum yapıp yapmadığınızın belirlenmesine yardımcı olmak için size bazı sorular soracaktır. Eğer sorularınız varsa, bunların doktorunuz tarafından değerlendirilmesi çok daha uygun olur.
Eğer şu durumlar varsa doktorunuzu aramanız hayati önem taşır:
- Herhangi bir vajinal kanama.
- Sürekli sıvı sızıntısı veya ıslaklık varsa ya da suyunuz geldiyse (bir sıvı “fışkırması” gibi hissedilebilir).
- Bir saat içerisinde her 5 dakikada bir güçlü kasılmalar.
- Bir türlü üstesinden gelemediğiniz kasılmalar.
- Bebeğinizin hareketlerinde gözle görülür bir değişim varsa veya her iki saatte bir 10’dan az hareket hissetme.
- Henüz 37 haftalık olmadan herhangi bir kasılma belirtisi.
28. Hafta
Uzm. Dr. Hande BAŞAT
hande hocam batefek pompa takılı yinede kasılmalarım artıyo neden acaba YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDIDEN TŞKÜRLER... devamı
Korku Sezaryene Yönlendiriyor
Sezaryende Obezite Riski
Tehlikeli Kürtajlarda Artış
Beyin Ölümü Gerçekleşmiş Kadın Çocuk Doğurdu
Suda Doğumun Yararları Ve Riskleri