Akut bronşit, sonbahar ve kış aylarında en çok iş gücü kaybı yaratan hastalıkların başında geliyor. Şiddetli öksürük ve halsizlik gibi belirtileri nedeniyle kişiyi yatağa düşürebilen bronşitten korunmak mümkün.
Bunun için odayı sık sık havalandırmak, A vitamininden zengin beslenmek ve hasta olanlarla yakın temastan kaçınmak için basit yöntemler genellikle yeterli geliyor.
Akut bronşit akciğerlere hava akımını sağlayan bronşların iç yüzeyindeki mukozanın iltihaplanması sonucu oluşan bir alt solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor.
Kimler risk altında?
Sigara içenler, tozlu işlerde çalışanlar ve kirli hava soluyanlar daha fazla risk altındalar. Bronşit rahatsızlığı solunum yolu ve yakan temasla geçtiği için aynı zamanda okul ve huzur evleri gibi toplu yaşam merkezlerinde yaşayanlarda daha fazla görülebiliyor. Başka hastalık nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlar ve kronik hastalığı olanlar da riskli grupta yer alıyorlar.
Nasıl belirti verir?
Burun akıntısı. Halsizlik, sırt ağrısı, kas ve bel ağrıları. Hafif bir üşüme hissi veya titreme. Hafif bir ateş yükselmesi (38.3-39 C). Ateş en fazla 5 gün içinde düşüyor. Ancak inat eden ve gittikçe yükselen bir ateş, akut bronşite ciddi bir zatürree hastalığının da eklenmiş olduğuna işaret edebiliyor. Ayrıca kuru öksürük bronşitin en tipik belirtisidir. Daha sonraları buna mukuslu veya cerahatli bir balgam da eklenebiliyor.
Tedavisi mümkün mü?
Bronşit daha çok virüsler nedeniyle oluştuğu için antibiyotikler etkisiz kalıyor. Genellikle ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar, balgam sulandırıcılar, bol sıvı tüketilmesi ve dinlenmeden oluşan 5 günlük tedavi yeterli geliyor.
Bu hastalığa bakteriyel enfeksiyon eklenirse tedaviye antibiyotikler ilave ediliyor. Nefes darlığı belirgin olan hastalarda ise nefes açıcı ilaçlar fayda edebiliyor.
Bronşite karşı nasıl savaşmak gerekiyor? Bronşite yakalanmış kişilerle el sıkışma gibi yakın temaslardan kaçının. ‘Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın. Bronşların iyi temizlenebilmesi için günde en az 2.5 litre su tüketin. “Sigara içmeyin, sigara dumanının olduğu ortamlarda bulunmayın. Odanızı havalandırın, klimaya maruz kalmayın. Havuç, elma, kuru kayısı, domates, içi turuncu olan kavun, biber gibi sarı ve turuncu renkli A vitamininden zengin besinler tüketin.
Sinüzitten Korunmanın Yolları
Op. Dr. Aytun AKTAN
Meraba hocam korunmamız iliski yasadım ella ictim ilk ay adetim aynı gün oldu bu aykı 1 gün gecikti ve az kan geliyor ve karnım çok şiş neden boyle ?... devamı
Tıkanma Tedavisi
Şok Tedavisi
İlkyardım Nasıl Yapılmalı?
Dağ Hastalığı Tedavisi
Akciğerler Ve Solunum Sistemi Nasıl Çalışır