Kistler tedavi edilmediği koşullarda büyüyerek deformasyonlara, kırıklara, estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olabilirler. Çene kistlerinin küçük boyutlarda olanları lokal anestezi ile, daha büyük olanları ise genel anestezi ile tedavi edilir.
Kist ameliyatlarında esas olan, kistin çeperiyle birlikte tamamen çıkarılmasıdır. Operasyon sırasında kistin çevresindeki dişleri korumak, önemli noktalardan biridir. Eğer kistin özelliği içinde bulunan diş köklerinin bırakılmasına elveriyorsa, apikal rezeksiyon denilen yöntemle kök ucu kesilerek temizlenir ve ağızda bırakılır. Ama kistin özelliği bu işleme izin vermiyorsa, kist içindeki dişler çekilir.
Çene kisti operasyonları çok büyük oranda lokal anestezi altında ve ağız içerisinden yapılır. Ancak ender durumlarda, genel anestezi yapılarak, ağız dışından ve cilt üzerinden kesi yapılarak kistin çıkarılması gerekebilir.
İşlem sonrasında ise hastaya uygun antibiyotik, ağrı kesici ve ağız gargarası ve gerekli hallerde başka ilaçlar reçete edilir. Ortalama 1 hafta 10 sonrasında hasta kontrole çağrılır.
İLGİLİ MAKALE
Çene kisti nasıl bir hastalıktır?
Dt. Bedri ÖZARSLAN
mrhaba çenemde kistten dolayı kayıp yaşıyrm çenem eski haline gelirmi tedavi ile?yardımcı olun ne olur... devamı
İmplantlar Estetik Amaçlarla Kullanılır Mı?
Dişleri Uzun Gösteren Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?
Yaprak Porselenin Kullanım Süresi Nedir?
Dişi Ne Zaman Çektirmek Gerekir?
Diş İmplantları Kaç Yıl Kullanılır?