Çene kistleri normal oluşumlar değildir ve dolayısıyla her insanda görülmez. Bunun mutlaka bir nedeni olmalıdır. Bu neden ya dişten kaynaklanır ya da tamamen dişin dışında oluşan kistler meydana gelir. Bunlar da doğumsal konjenital bir takım hastalıklardan sonra ortaya çıkabilir.
Bir travma sonrasında da kistler oluşabilir. Yani kişinin motorsiklet, araba kazası geçirmesi, düşüp bir yere çarpması sonucunda oluşabilir ve kişi bir şey fark etmeyebilir. Ya da bu kistler, sağlıklı ve iyi yapılmamış diş tedavilerinden sonra diş köklerinde meydana gelen epitelyal oluşumlardır.
Çene kistleri çok büyük olabilir
Diş kistleri oluşumu çok fazla rastlanan vakalar olduğu için, hastalar zaman zaman bunları fark etmeyebilirler. Çünkü diş kistleri kendi içinde büyüyen ve çene kemiğini işgal eden bir yapıya sahiptir. Buna bağlı olarak, herhangi bir nedenle eğer o kist ağız ortamıyla ilişkiye geçmez ve enfekte olmazsa, hasta bunu çok uzun yıllar boyunca fark edemeyebilir.
Hastanın bu kistleri fark etmediği durumlarda, çenenin içinde büyük kemik kayıplarına yol açan, küçük bir fındık büyüklüğünden başlayıp ceviz büyüklüğüne hatta elma büyüklüğüne ulaşan kistlerle karşılaşılabilir. Kistler ne kadar büyürlerse, operasyonları da o kadar zor olur. Buna bağlı olarak iyileşme süreçleri de zor ve uzun süreli olur.
Bunlardan dolayı, senede bir yapılan çekaplarla dişlerin herhangi bir yerinde veya çenenin herhangi bir yerinde oluşmuş olan kistlerin teşhis edilmesi ve derhal ameliyatlarının yapılması gerekir.
İLGİLİ MAKALE
Çene kistleri ameliyatla mı alınır?
Dt. Bedri ÖZARSLAN
mrhaba çenemde kistten dolayı kayıp yaşıyrm çenem eski haline gelirmi tedavi ile?yardımcı olun ne olur... devamı
Çene Cerrahisi Uygulamaları Anestezi İle Mi Yapılır?
Estetik Diş Hekimliğinde Protezin Yeri Nedir?
Çabuk Çürüyen Dişlere Nasıl Bakılmalı?
Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?
Eksik Her Diş İçin Bir İmplant Gerekir Mi?