Bakteriler, viral hastalıklar, mantarlar, maya ve parazitler cilt enfeksiyonlarına sebep olur. En sık karşılaşılan cilt enfeksiyonları selülit, erisipel ve impetigodur (pyoderma).
Selülit şişme, ağrı ve kızarıklığın olduğu bir cilt hastalığı olarak gelişmeye başlayan, tehlikeli yayılan bir cilt enfeksiyonudur.
Bu genel olarak daha derin katmanları etkiler ve sebebi çoğunlukla S. Aureus ve bir A grubu streptokokdur. Çocuklarda Haemphilus influenza tip B, bu enfeksiyona sebep olur.
Ciltte çatlamış derinin sardığı ağrılı ve hızla büyüyen bir kızarıklık bölgesi selülitin başlıca göstergesidir. Çoğunlukla enfeksiyonun yakınındaki lenf düğümleri genişler ve etkilenmiş bölgenin uzağında kızarık çizgiler görünebilir.
Erisipelas, selülitin bir çeşididir ve cildin üst katmanlarının bakteriyel bir cilt enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon çocuklarda ve yetişkinlerde gelişebilir.
Yetişkinlerde bu cilt hastalığının en yaygın sebebi A Grubu streptokok bakterileriyken çocuklarda en yaygın sebep Hemophilus influenza bakterileridir.
Erisipel fark edilebilir kenarları olan koyu kırmızı, şişmiş, sıcak, parlak lekeler olarak baş gösterir. En fazla yüzde oluşur ama lenfatik sistemin tıkandığı alt ekstremitelerde de yaygın olarak görülür.
İmpetigo streptokok ve stafilokokun sebep olduğu bir başka yaygın bulaşıcı cilt enfeksiyonudur. Bu enfeksiyona çoğunlukla küçük çocuklar yakalanır. Eller, ayaklar ve bacaklar gibi dış vücut kısımlarında daha çok gelişir.
Genellikle sarı-kahverengi bir sıvı üreten kabarcıklar haline gelen kırmızımsı yaralar şeklinde görünür; bunlar kurur ve kalın, bal rengi bir tabaka oluşturur. Bu yaralar genellikle kaşıntıya sebep olur.
İmpetigo sıcak havalara, kötü hijyene, ıslaklığa ve sıkışık yaşam ortamına bağlı olarak kolayca yayılır. Selülit ve erisipel gibi impetigo kolayca tedavi edilebilir ama dikkatli bir doktorun gözetimine ihtiyaç vardır.
Cilt enfeksiyonu havlu, yatak örtüleri ve kıyafetler gibi eşyaların paylaşılmasıyla kolayca insanlar arasında yayılabilir. Etkilenmiş cildin sulu ortamlara maruz kalması ile de gelişebilir. Kirlenmiş nesneler bile cilde enfeksiyon yayabilirler.
Bağışıklık baskılayıcı veya kortikostroid ilaçların kullanımı da cilt enfeksiyonuna yakalanma olasılığını arttırır.
Boyutu hızla büyüyen ve genişleyen ciltte kızarıklık veya yangı cilt enfeksiyonunu iyi karakterize eder. Etkilenmiş bölgede yanma hissi de olabilir.
Kişi ayrıca ateş, kas ağrıları, bulantı ve kusma, geceleri sık idrara çıkma (nokturi) da yaşayabilir. Bazen yanma hissi idrar yaparken de gerçekleşebilir.
Cilt enfeksiyonları bir kaç yöntemle kolayca tedavi edilebilir. Vücuttan yabancı organizmaların uzaklaştırılması bu enfeksiyonların tedavisinde en önemli iştir.
Günde dört kez antibiyotik merhem sürülerek tedavi edilebilir. Antifungal ilaçlar da cilt enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilirler. Anti bakteriyel sabunlar ve sistemik antibiyotikler de cilt enfeksiyonlarını durdurabilirler.
Ayrıca etkilenmiş bölgeye ılık, nemli kompaktlar veya kompresler uygulayın çünkü bu dokulara kan tedarikini iyileştirerek yabancı organizma enfeksiyonuna karşı vücudun savaşmasına yardımcı olur.
Dövmenin Riskleri Nelerdir?
Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ
Merhaba ben teshisi yeni koyulmus sayilan ankilozon spondilit hastasiyim humira igne kullaniyorum .fakat agrilarimda azalma olmadi .doktoruma söyledig... devamı
Selüliti Gidermenin Veya Azaltmanın Farklı Yöntemleri
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Selülitlerden Doğal Yollarla Nasıl Kurtulabilirsiniz?