Kırışıklık

Yaşlanma ya da Kırışıklık

Cilt yaşlanması, kolajen sertleştiği ve yakınındaki kolajen lifleriyle iç içe geçtiği zaman oluşur. Bu, kolajenin su tutmasını ve dolgunlaşmasını önler. Bunun yerine, kolajen kendi üstüne çöker, diğer kolajen lifleriyle birleşir ve cilt yüzeyinin altında ağ gibi bir oluşum meydana gelir. Bu da kırışıklık olarak tezahür eder.

Oksidasyon ya da serbest radikal oluşumu, kolajenin çapraz bağlanması açısından önemli bir rol oynar. Şöyle bir olay meydana gelir:

1. İnsan dokusunun atomları çürümeye, yani elektronları kaybetmeye başlar. Bu, elektron eksikliğine sebep olur.

2. Atom, yakındaki atomlardan bir ya da daha fazla elektron çalarak elektriksel dengesine yeniden kavuşmaya çalışır.

3. Bu da, elektron eksikliği olan bir başka atom yaratır. Bu atom bir başka atomdan elektron çalmaya çalışır.

4. Bunun sonucunda zincirleme bir reaksiyon oluşur. Atomlar kendi yapılarını değiştirirler ve normalde oluşmayacak bağlar oluştururlar.

5. Bunun sonucunda, kolajen liflerinin çapraz bağlanmasından ileri gelen bir düzensizlik oluşur ve bu durum cilt yüzeyinde kırışıklık olarak ortaya çıkar.

Akne

Akne

Akne, sebum adı verilen yağın cilt yüzeyindeki gözenekleri ve saç foliküllerini tıkaması sonucu oluşur. Bu durum cildin, yağ ve kalıntıları ortadan kaldırmasını önler. Böylece kalıntılar, gözeneklerde birikir ve enfeksiyona sebep olur. Bu enfeksiyon, yara, çıban ve sivilceler şeklinde görülür. Akne, gözenekler tıkanık olmadığı zaman oluşmaz.

Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK

Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı