Çocukta katılma nöbeti ilk kez görüldüğü zaman, ailenin paniklemesi olağandır. Bu durumda çocuğu kucağı alıp okşamak, olayın geçtiğini anlatmak ve sakin olmak yeterli olacaktır. Eğer çocuğa panik halinde yaklaşılırsa, çok fazla endişe belirtilirse, bu çocukta katılma nöbetinin yerleşmesine yol açacaktır. Çünkü çocuk bunu, yaptığı hareket karşısında büyüklerin panik olması ve isteklerini yerine getirmesi biçiminde kaydedecektir. Eğer çocuğa verilirse bu fırsat, arkasından bu nöbetlerin devamının gelmesi kaçınılmazdır. Bu durumda yapılması gereken şey sakin olmak ve izlemektir. Bu arada saate bakıldığında bu olayın 20 saniye sonra bittiği görülecektir.

VİDEO: ÇOCUK HASTALIKLARI

Çok inatçı çocuklarda bazen bu katılma nöbetleri havaleye kadar gidebilir. Yani 20 saniye sonra nefes almayı unutursa havale geçirebilir. Bu durumda bile çocuğa herhangi bir zarar gelmez. Çünkü bu havalenin altında sara, enfeksiyon ya da ateş yatmaz. Sadece çocuğun geçici olarak oksijensiz kalmasına bağlı olarak uyarılmış bir nöbet olduğu için, tekrar etmeyecektir. Bu nedenle eğer çocuk katılma nöbeti geçiriyorsa, çevresinde bulunan insanların uyarılıp çocuğa sakin yaklaşmaları sağlanmalıdır. Çocuğa telaşlanılmadığı hissettirildiği zaman, bu nöbetler son bulur.

Prof. Dr. Serap UYSAL

iyi günler sayın hocam. benim yaklaşık 3 hafta once bi evladım oldu (erkek) ilk gün hastanedeyken ufak bi nöbet geçirdi ve hastane çalışanları bunu ga... devamı