Düşük nabız sayısı veya bradikardi çocuklarda birkaç sebeple görülebilir. Normalde kalpteki elektriksel sinyal kasılma hızını belirler. Düşük nabız sayısının belirtilerini fark etmek ve erken tedavi uygulamak bu durumun çocuğunuz üzerindeki etkisini azaltacaktır.

Kalp atış hızı yaşla beraber değişir. Bu yüzden çocuğunuz büyüdükçe düşük nabız hızı tanımı değişecektir. Yeni doğanların kalp atış hızı dakikada 140’dan fazla olabilir. Çocuklarda ve yetişkinde bu sayı 72’ye kadar düşer. 3 aylıktan daha küçük çocuklarda dakikada 80’den daha az kalp atışı bradikardi tanımına girer. 3 aylıktan daha büyük çocuklarda 60’dan daha düşük atış sayısı bradikardi demektir. 5 ile 10 saniyelik kısa aralıklarda nabız hızının düşmesi normal sayılır.

Bradikardi genç, sağlıklı kişilerde veya atletlerde belirti vermeyebilir. Çok düşük nabız hızı veya bradikardi baş dönmesi, güçsüzlük, yorgunluk, nefes nefese kalma, bayılma gibi belirtilere sebep olabilir. Çocuklarda belirtiler oynarken veya yorucu aktiviteler sırasında daha belirgin olabilir.

Kalpteki normal elektriksel aktiviteyi bozan herhangi bir şey düşük nabız sayısına yol açabilir. Yapısal sebepler arasında doğuştan rahatsızlıklar, enfeksiyon veya yaralanmaların kalbe verdiği hasar bulunur. Hormon dengelerinin veya kalbin ihtiyaç duyduğu elektrolit seviyelerinin değişmesi de kalbin yavaş atmasına yol açabilir.

Durum teşhis edildikten sonra doktorunuz bradikardinin altında yatan sebepleri araştırmak için testler isteyecektir. EKG (elektrokardiyogram) bu amaçla sıkça kullanılır. EKG’de cilde takılan sensörler kalbin elektrik aktivitesini ölçer. Bunun özel bir çeşidi Holter monitörüdür. Bu portatif elektrokardiyogram bir günlük süre boyunca nabız atış hızını ve kalpteki elektriksel aktiviteyi takip eder. Diğer teşhis araçları arasında kan testleri ve ekokardiyogram bulunur.

Çoğu vakada tedavi altta yatan sebebi hedefler. Değişmiş hormon veya elektrolit seviyelerini düzeltmek genellikle nabız hızını normale yükseltir. Alınan ilaçlar arasında kalp atışını etkileyenler varsa bunları bırakmak faydalı olabilir. Bunlar işe yaramazsa kalp atış hızını ayarlayan pacemaker adlı cihaz kullanılabilir. Cildin altına yerleştirilen bu alet kalbe giden kablolarla normal hızda atmasını sağlar. 

İLGİLİ MAKALE

Zatürrenin Belirtileri

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Sayın Prof.Dr.Kaan Aydos:Bizim de 7 yıldır çocuğumuz olmuyor.2 kere tüp bebek başarısızlığı var.Benim spermlerin grade 4 kalitesinde olduğu ve bu yüzd... devamı