Sağlıklı alışkanlıklar çocuklukta edinilmelidir. Formda olmaya özenerek büyüyen çocukların hayatlarının ileri aşamalarında sağlıklı yaşamaları daha olasıdır. Çocukların ve ergenlikteki gençlerin günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmaları önerilir. Fiziksel aktivitelerin arasında birçok şey yer alır ancak emin olamıyorsanız çocuğunuzun kalp atış hızını kontrol ederek yeterince efor sarf edip etmediğini anlayabilirsiniz.
İşaret, orta ve yüzük parmaklarını kullanarak çocuğunuzun nabzını ölçün. Bunun için parmaklarınızı başparmağının kökünün hemen altına veya soluk borusunun herhangi bir yanına dokundurun. Atışı hissedecek kadar bastırın. Diğer elinizde tuttuğunuz bir saatle 10 saniye boyunca nabzın kaç kere attığını sayın. Dakikadaki atışı belirlemek için saydığınız atış sayısını altıyla çarpın.
Çocuğunuzun aktivitesinin egzersiz sayılıp sayılmayacağını anlamak için oynarken nabzını ölçün. Aktiviteye henüz başlamadan nabzını ölçerek normal hızını kaydedin. Aktiviteye başladıktan sonra 10 dakika boyunca oynamasına izin verin ve tekrar nabzını ölçün. Bunu çok beklemeden yaparsanız egzersiz anındaki kalp hızına en yakın değeri elde edersiniz. 10 dakikada bir nabız hızını ölçerek kaydedin.
Çocuğun kalp atış hızı yaşına bağlıdır. 3-4 yaşında egzersiz sırasında kalp hızı dakikada 137 atış olmalıdır. 5-7 yaşında kalp hızı 133’e düşer. 8-11 yaşında ise 130’a iner. Ergenlikte, 12-15 yaşlarında egzersiz sırasında kalp atış hızı 115’tir.
Egzersiz sırasında kalp atış hızını ölçerek, çeşitli önlemler alabilir, aktiviteyi egzersiz sayılacak şekilde değiştirebilirsiniz. Eğer kalp atış hızı çok fazlaysa sık sık aralar vermesini sağlayın. Düşükse biraz daha efor harcamasını teşvik edin. Bir yarış veya rekabet bunu sağlayabilir.
Çocuklarda Düşük Nabız Sayısı
Prof. Dr. Rifat Eralp ULUSOY
Merhaba benim babam 53 yaşında yaklaşık 120 kilo 1.86 boyunda gunluk spor yapmasa bile hareket ediyor hipertansiyonu var kalp krizi riski varmı... devamı
Çocuklar İçin Sağlıklı Kalp Önerileri
Çocuklara Kalp Sağlığını Öğretmek
Spor Yapan Çocuklarda Kalp Hızı
Çocuklarda Düşük Nabız Sayısı
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?