Sırt ağrısı yetişkinlerde en sık yaşanan sağlık problemlerinden biridir ancak günümüzde çocuklarda ve ergenlerde de teşhisi yaygın olarak koyulmaktadır. Çocukların ve ergenlerin %14 ila 24’ünde bu problemin olduğu görülmektedir. Bunların arasında birçok vakaya yüksek kilo, obezite, yoğun spor aktiviteleri ve ağır sırt çantaları gibi sebepler yol açar. Eğer gece ağrı devam ediyorsa, hatta uykusundan uyandırıyorsa, ağrı kesintisizse, diğer hastalık belirtileri varsa, ağrı birkaç haftadan daha uzun sürerse ya da çocuk çok küçükse bunun ciddi bir nedeni olabilir ve doktora gitmeniz tavsiye edilir.
Çocuklarda sırt ağrısının nedenlerinden ilki kas ağrılarıdır. En çok görülen sebep de budur. Ağrı, kasları ya da bağ dokuları zorlayınca ortaya çıkar. Duruş bozuklukları, sırttaki kasların güçsüz olması da olası nedenler arasındadır. Kas ağrıları genellikle dinlenmeyle hafifler. Aktivitelerin gerekli şekilde düzenlenmesiyle tekrar yaşanmayabilir. Eğer ihtiyaç varsa fizik tedavi, masaj, yoga, kiropraktik uygulamaları yapılabilir.
Sırt ağrısının bir diğer nedeni olan gerilim kırılmaları omurgada olur. Bunlar genellikle ergenlerde ortaya çıkar ve fark edilmeyebilir. En sık görülen türü spondilolizdir. Bu şikâyet spinal kolonun arkasındaki kemiklerdeki hasardır. Genellikle sporla uğraşan gençlerde görülür. Çoğu vaka ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilir.
Çocuklarda sırt ağrısının nedenlerinden biri de disk problemleridir. Fıtığın da dahil olduğu bu problemler çocuklarda yetişkinlerden çok daha nadir görülür ancak mümkündür. Bacak ağrısı, uyuşması, karıncalanması, güçsüzlüğü, eğilmede ve doğrulmada zorluk diğer belirtiler arasındadır. MRI görüntüleme ile disk problemlerinin teşhisi koyulabilir.
Omurga kemikleri ya da disklerinde enfeksiyon teşhisi koymak zorlu olabilir. Çocuklarda ve ergenlerde görülebilen bu şikâyetin belirtileri arasında kırgınlık, hafif ateş ve genel sırt ağrısı bulunur. Yapılan laboratuvar testlerinde anormal sonuçlar alınırsa enfeksiyon olduğu anlaşılır. Genellikle antibiyotik kullanımıyla tedavi edilir.
Omurganın hizasıyla ilgili problemler çocuklarda sırt ağrısının nedenleri arasındadır. Bunlar gözle görülür deformasyonlara da yol açılabilir. Çocuklarda omurga deformasyonunun en sık görülen türleri skolyoz ve kifozdur. Skolyozda omurga S şeklinde bir eğime sahipken, kifozda yandan bakınca omurgada keskin bir bükülme görülür.
İyi huylu ve kötü huylu çeşitli tümörler de spinal kolonda ortaya çıkabilir. Bunlar bazen ciddi ağrıya yol açarken bazen hiçbir belirti göstermez. Sırt ağrısının nadir görülen bir nedeni olsa da olası bir sebep olarak değerlendirilmelidir.
Sırt Ağrısı Tedavisi
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
hocam 9 ay önce anksiyete teşhisi konuldu.ilaç kullanmadım.vucudumun titrediğini hissediyordum zamanla telkinlerle anksiyetem azaldı ama bacaklarımda ... devamı
Siyatik
Sırt Ameliyatı
İbuprofen 50 Yaşında
Kronik Sırt Ağrılarını Azaltmada Yoganın Etkisi
Sinir Ağrılarının Açıklaması