- İçindekiler
- Stres Ve Sırt Ağrısı
- Stresi Azaltmak
Stres Ve Sırt Ağrısı
Stres Ve Sırt Ağrısı Bağlantısı
Stres ve sırt ağrısı arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Stres, stres hormonlarının salınmasına neden olur. Stres hormonları ise ağrının algılanmasını arttırır.
Stres hormonları, aynı zamanda kasların sertleşmesine neden olur. Kaslar o kadar çok gerilir ki ağrı verici kasılmalar oluşur. Sırt ve boyun kasları, stresin etkilerine karşı bilhassa hassastır.
Kas gerilimi, dokulara giden kan akışıyla birlikte dokulara giden oksijen ve gıdaları da azaltır. Azalan kan akışı, iyileşmeyi geciktirir. Yeterli dolaşım, aynı zamanda dokulardan asit artığı ürünleri (kas faaliyetlerinin yan ürünleri) temizlemek için de gereklidir. Dokulardaki asit artığı ürünlerin birikimi, yorgunluğa ve ağrıya neden olabilir.
Kendi başına stres, sırt ağrısına sebep olabilir. Yaşlanma sebebiyle omurgasında bozulmalar olan veya önceki bir incinmeden dolayı kusurlu dokuya sahip “sağlıksız bir sırtı” olan bir kişi, sağlıklı bir sırtı olan bir kişiden çok daha fazla şekilde sırt ağrısını tetikleyen stres etkilerini gözlemleyebilir. En ufak kas gerilimi, bazen bardağı taşıran son damla olabilir. Örneğin eğer belkemiği sinirleri çoktandır yaralı doku veya kalsiyum fazlalığıyla kısıtlı şekilde hareket ediyorsa, çok az kas gerilimi sinirleri sıkıştırmaya ve ağrıya neden olmaya yetebilir. Siyatik, kişi stresli olduğu zaman birden ortaeya çıkabilir.
Gergin sırt kasları sırt ağrısını arttırır, ağrı kasların gerilimini arttırır. Bu durumda stres ve sırt ağrısı kısır döngüsü yaratılabilir.
Kişi stres altındaysa, sırtın küçük bir rahatsızlığını bile hoş görme (hafiften ağır bir şeyi kaldırmak, kötü bir şekilde durmak, ani bir burkulma, uzun süre oturmak gibi) kapasitesi çok düşüktür. Stres, kasları kolay incinebilir hale sokarak, kasların sertleşmesine neden olur.
Stresi Azaltmak
Stresi Azaltmak
Stresi azaltmak, gergin kasların neden olduğu veya şiddetlenen ağrıyı azaltabilir. Kronik stresi idare etmek de sırt ağrısını oluşmadan önce önlemeye yardımcı olabilir.
Egzersiz
Stres, egzersiz yoluyla rahatlatılabilir. Aerobik egzersiz, stresi rahatlatmak için özellikle etkili bir egzersiz formudur –aerobik egzersiz stres hormonlarını yakar ve vücudun ağrıyı rahatlatan, ruh halini iyileştiren ve doğal olarak oluşan hormonların (endorfin) üretimini arttırır. Vücudu esnetme egzersizleri de stresi rahatlatabilir ve sert kasları gevşetebilir. Yoga, stresi rahatlatmak için nefes alma teknikleriyle dayanıklılığı ve esnekliği arttıran duruş pozlarına sahiptir.
Rahatlama Teknikleri
Rahatlama teknikleri, “rahatlama cevabını” harekete geçirir. Kaslar gevşer ve kan basıncı, kalp atış hızı ve solunum azalır. Bu, kasların gerildiği ve kan basıncının, kalp atış hızının ve solunumun arttığı “stres cevabının” tam tersidir.
Başlangıçta yetkili bir uzman tarafından öğretilmesi gereken rahatlama teknikleri vardır. Bunun yanı sıra, kendi kendine telkin yoluyla, hipnozla da aynı teknikler öğrenilebilir. Rahatlama teknikleri; derin nefes alma egzersizleri, meditasyon, kademeli kas rahatlaması, rehberli mental tasvirlerin yeniden hatırlanması ve biyo-geribeslemeyi içerir.
Çok karmaşık olmamasına rağmen çoğu rahatlama tekniğinde uzmanlaşmak çok zaman alır ve pratik yapmak gerekir.
Biyo Geri Bildirim
Biyo-geribesleme için özel ekipman gerekir ve bir profesyonel tarafından öğretilmelidir. Biyo-geribesleme; cilt sıcaklığı, kas gerilimi, kalp atış hızı, kan basıncı gibi vücutta ufak değişiklikleri izlemek için makineler kullanmayı içerir. Kişinin vücuttaki ufak değişiklikleri izlenerek, kişide istenen sonucu elde etmek için hangi tekniğin işe yaradığı öğrenilebilir. Sonunda kişi makine olmadan da aynı sonuca ulaşabilir.
Stresi Azaltmak İçin Başka Tedaviler
Masaj tedavisi, dolaşımı arttırarak ve stresi azaltarak kasları rahatlatmada oldukça faydalıdır. Düzenli masaj, stresi ve sırt ağrısını idare etmede yardımcı olabilir. Sıcak su da kasları rahatlatır ve sakinleştirici bir etkisi vardır.
Stres yönetimi, devamlılığı olan bir süreçtir. Egzersiz yoluyla formda kalmak ve stresi yönetmek, sırt ağrısının hem önlenmesinde hem de tedavisinde önemlidir.
Hazımsızlığa Hızlı Çözüm
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
baş ağrısı baş dönmesi mide bulantısı aşırı sinir stres... devamı
Örümcek Venler Ve Variköz Venler
Kadınlarda Doğum Sonrası Yaşanan Psikiyatrik Sorunların Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte Vejeteryan Beslenme Sakınca Doğurur Mu?
Dirsek Ağrısı
Hamileliğin 7. Haftasında Anneler Neler Yaşar?