Utangaç çocuklar açısından en büyük tehlike ilkokul 1. sınıftadır. Bu ilk dönemlerde bazı çocuklar popüler olurlar ve grup oluştururlar. Bazı çocuklar ise geri planda kalırlar, arka sıralarda otururlar ve bu gruplar tarafından reddedilirler. Bu durumda çocuk utangaçlığın yanı sıra reddedilen ve sevilmeyen konumuna düşer ve bu büyük bir tehlike oluşturur. 

Bu konularda öğretmenin çok dikkatli olması, en küçük bir dışlanma kuşkusu söz konusu olduğunda bile çocuğun ailesiyle görüşmesi ve evdeki davranışları hakkında bilgi alması gerekir. Rehber öğretmenin destek vermesi sağlanabilir. Eğer bunu kendi aralarında yapamıyorlarsa, bir pedagogun desteğine başvurup, aile, sınıf öğretmeni, rehber öğretmen ve pedagogun katıldığı bir dörtlü çalışma yapılabilir. Çocuk sosyal aktivitelere yönlendirilebilir. Okul dışı sosyal aktivitelerin çocuğun özgüveninin gelişmesinde önemli bir rolü vardır. Sınıflar kalabalık olduğu için öğretmenler durumu fark edemeyebilirler.


Bu da farkında olmadan utangaç çocukların ihmaline ve onların derinden etkilenmesine yol açabilmektedir. Öğretmen çocuğa özgüvenini kazandırmak için, evdekine benzer uygulamalara başvurabilir. Çocuğa küçük sorumluluklar verebilir. Tahtaya kalkamayan çocuklara grup çalışmaları yaptırılabilir. Sınıfta çocuğun yanına gidip, soruları oturduğu yerden cevaplamasına olanak verilebilir. Burada rehber öğretmenlere çok önemli görevler düşer. Çok eğlenceli rehberlik çalışmaları vardır. Grup olarak gerçekleştirilen bu çalışmalarda çocukların grup önünde konuşma becerileri arttırılabilir ve gruba kabul edilmeleri sağlanabilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

8 yaşında kız çocuğu yeni farkedildi [ 3cü boyut] ne yapmalıyız.... devamı