Bebeklerde görülebilen hastalıklar katarakt, kanjonktivit, kornea hastalıkları, glokom, göz tümörleri, prematüre retinopatisi ve gözyaşı kanal tıkanıklıklarıdır. En sık rastlanan çocukluk çağı göz hastalıkları görme kusurları, şaşılık ve göz tembeliğidir. Bu hastalıklar özellikle erken teşhis edildiğinde başarı ile tedavi edilebilir.
Şaşılık ve göz tembeliğinde bebeklikte gözlük kullanımı önemli rol oynamaktadır. Bu sebeple eğer çocukta baş ağrısı, göz yorgunluğu, yakını veya uzağı iyi görememe, tv’yi yakından seyretme, gözleri kısma veya kırpıştırma, başı omuza eğme veya çeneyi kaldırma gibi şikayetler varsa mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu gibi şikayetler çocukta hipermetrop, miyop, astigmat gibi görme kusurlarını düşündürür. Muayene sonrası göz doktoru gerekli görürse yaş ne olursa olsun hemen gözlük kullanımına başlanmalıdır.
Aileler genellikle gözlük kullanımından kaçınırlar, ihmal ederler veya çocuk gözlük kullanmak istemezse uğraşmazlar. Oysa bu yaşlarda gözlük kullanmak ileride oluşabilecek göz tembelliği ve şaşılık durumlarını tamamen ortadan kaldırabilir veya hafifletebilir.
Unutulmaması gereken önemli nokta ise: Görmenin gelişmesi en hızlı şekilde 0-2 yaş arasında oluşmaktadır ve 2-6 yaş arasında oluşan görme toplam görmenin 95’ini oluşturur. Bu yüzden çocukluk döneminde gözlük kullanımına gereken önem verilmelidir.
Keratokonus Hastalığının Teşhisi
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhabalar hocam 2.06.2016 17:00 tarihinde kayseri göz hastanesi ilasik lazer oldum gözlerim -2 derece civarlarında idi 7.gün olmasına rağmen sağ gözü... devamı
Göze Yabancı Cisim Kaçması
Göz Yangısı (Konjunktivit): Sebepleri, Belirtileri Ve Tedavileri
Miyopi Vakalarında Patlama
Göz Tembelliği (Ambliyopi)
Bilinçli Göz Kırpma İle Korunun