Kanın damar içinde pıhtılaşması demek, kanama-pıhtılaşma dengesinin pıhtılaşma yönüne doğru bozulduğu bir klinik durumun varlığı demektir. Buna tromboz denir.

Pıhtı gerçekten damarın içinde oluştuğu zaman ciddi klinik durumlara neden olabilir. Damar boyunca yolculuk eden bu pıhtı, kendi çapına uygun bir damara gelip, ondan sonrasına geçmesine izin vermeyecek bir noktada tıkanıklık yaratabilir. Bu durumda o kan damarının beslediği organ ya da bölgenin kanlanamamasına ve o dokunun ciddi olarak zarar görmesine ve hatta ölümüne neden olabilir. 

Trombozun sonuçları

İnmeler bu şekilde oluşan klinik durumlardır. Akciğer embolisi diye isimlendirilen klinik tablolar bu şekilde ortaya çıkan durumlardır. Genellikle bacak toplardamarlarından kaynak alır. Buna da derin ven trombozu denir.

Trombozdan korunmak için öncelikle risk faktörlerinin iyi bilinmesi gerekir. Aile hikayesinin iyi bilinmesi gerekir. Ailede gerçekten tromboz hikayesinin olması çok önemlidir. Genç yaşlarda tromboz olması mutlaka açığa çıkarılmayı gerektirir. Kişinin doğuştan birtakım risk faktörleri taşıyıp taşımadığını bilmesi gerekir.

BİLGİ: DERİN DAMAR TROMBOZU

Alınacak önlemler

Bunun dışında, ciddi yaşam tarzı değişiklikleri, tromboz oluşumunun engellenmesinde önemlidir. Bunlar;
  1. Sigaranın bırakılması,
  2. Kilo verilmesi
  3. Ciddi olarak aktif bir hayat yaşamak, hareketsiz hayattan uzak durmaktır.
Bunlar çok önemli korunma yöntemleridir.

Kadınlarda doğum kontrol hapının ciddi bir tromboz riski yaratacağı da unutulmamalıdır. Özellikle bu tip riskler, doğuştan bir yatkınlıkla birlikteyse, örneğin bir gen mutasyonuyla birlikte görülüyorsa, riskin katlanarak arttığı da iyi bilinmelidir.

Sağlıklı bir yaşam şekli ve risklerin iyi bilinmesi, tromboz oluşumunun engellenmesinde önemli bir olgudur.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Mrb hocam..gebelikte 2 düşük yaşadım kanda pıhtılaşma testi yaptırdım.sonuçların karşısında normal yazıyor sonuç ne pıhtılaşma varmı ?... devamı