Kanama ve pıhtılaşma mekanizması bir tahterevalliye benzer. Kimi durumlarda bu tahterevallinin bir tarafı ağır basar, yani kanamaya yatkınlık olur. Kimi durumlardaysa tam tersine pıhtılaşmayı düzenleyen mekanizmalar daha ağır basar. Yani pıhtılaşmaya doğru bir eğilim olur. Bunların her ikisi de patolojik durumlardır.

Kanamanın oluşmasına neden olan faktörlerin başında, damar duvarını onaran trombositlerin sayıca ya da fonksiyonel olarak eksikliği gelir. Trombositlerin sayıca azalması durumuna trombositopeni denir. Trombositler kritik bir değerin altına düştükleri zaman kanamaya bir yatkınlık ortaya çıkar.

Bunun bazı klinik patolojik durumları vardır. ITB adı verilen hastalıklardan bir tanesi buna iyi bir örnektir.

VİDEO: OP. DR. SERDAR KOÇ ÇİKOLATA KİSTİNİ ANLATIYOR

Kanama-pıhtılaşma dengesinin bozulması

Pıhtı oluşumunu engelleyici ilaçlar da kanama-pıhtılaşma dengesi kanama doğrultusunda bozar ve kanamaya bir eğilim oluştururlar. Tam tersi durumlar da söz konusudur. Pıhtılaşma mekanizmasında pıhtılaşma eğilimini artıran kimi faktörlerin varlığı, bazı genetik faktörler, aşırı kilolu olmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, östrojen takviyeleri kullanmak, sigara içmek ya da doğuştan birtakım risk faktörlerini taşıyor olmaktır.

Pıhtılaşma eğilimi ortaya çıktığında pıhtı oluşumu ve buna bağlı ciddi hastalıklar görülebilir. Örneğin koroner arter hastalığı, inme gibi ciddi klinik durumlar meydana gelebilir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Mrb hocam..gebelikte 2 düşük yaşadım kanda pıhtılaşma testi yaptırdım.sonuçların karşısında normal yazıyor sonuç ne pıhtılaşma varmı ?... devamı