Tıbbi Tedavi
- Eğer kutu denizanası tarafından sokulduysanız, acil tıbbi yardıma başvurun. Tıbbi yardım beklerken, zehirlenen bölgeye sirke dökün ve tıbbi yardım gelene kadar, bölgeyi mümkün olduğunca hareketsiz tutmanız önerilir. Tıbbi yardıma yakın değilseniz, çıkarma teşebbüsünde bulunmadan önce, bölgeyi ve dokungaçları 10 dakika süresince ıslatabilirsiniz. Eğer sokma kollarda ya da bacaklardaysa, ayak bileği incinmelerinde kullanılan ace bandajı gibi bir basınç bandını, sokulan yerin etrafına yerleştirebilirsiniz. Ama kan akışını durdurmamak için dikkatli olun; parmaklar ve ayak parmakları her zaman pembe kalmalıdır. Bu zehrin dağılmasını yavaşlatmaya yardım edecektir.
- Diğer denizanası sokmaları için bölgeyi, denizanası iğnelerinin zehirlerini bırakmasını durdurmak için 15 ila 30 dakika sirkeye (asetik asit) sokun ya da sirkeyle yıkayabilirsiniz. Sirke yoksa deniz suyuyla, %70 lik izopropil alkolle yıkayın. Kaynak suyu kullanmayın. Kaynak suyu, denizanası iğnelerinin zehir bırakmaya devam etmelerine neden olur. Aynı nedenle bölgeyi ovalamayın, buz ya da sıcak su koymayın.
- Denizanası dokungaçlarını bir çubuk ya da cımbız yardımıyla alabilirsiniz. Eğer varsa eldiven takın.
- Bölgeye tıraş kremi ya da macun haline getirilmiş kabartma tozu yapıştırabilirsiniz. Yapışık kalan denizanası iğnelerini almak için, sokma bölgesini bir jiletle ya da kredi kartıyla tıraş edebilirsiniz. Daha sonra tekrar alkol ya da sirke sürebilirsiniz. Tıraş kremi ya da kabartma tozu, jiletle tıraş sırasında henüz toksin bırakmamış denizanası iğneciklerini muhtemelen engeller.
- Gözdeki sokmaların, yapay gözyaşı gibi ticari tuz solüsyonlarıyla yıkanması önerilir. Sirkeye batırılmış bir havluyla göz çevresindeki cilde hafifçe vurun. Sirkeyi doğrudan göze sürmeyin.
- Ağız sokmalarının ¼ oranında sirkeyle tedavi edilmesi önerilir. ¼ oranında sirkeyi ¾ oranında suyla karıştırın. Gargara yapın ve solüsyonu tükürün. Solüsyonu yutmayın ya da içmeyin.
- Ağrı için, asetaminofeni her 4 ila 6 saatte 325 miligramlık 1-2 tablet şekilde alın ya da her 8 saatte bir ağrı için ibuprofen alın.
- Hastanın nefesi durmuşsa ve/veya artık nabzı atmıyorsa, bütün sokmalarda CPR (suni teneffüs ve kalp masajının aynı anda yapılması) gerekli olabilir.
İLGİLİ MAKALE
Aşırı Sıcak Uyarısı
Elektrik Çarpması
İlk Yardım Çantanızın 8 Vazgeçilmezi
Yılan Sokması Tedavisi
Denizanası Sokması Tedavisi