Diş eti bir kez çekildikten sonra tekrar yerine gelmez. Diş eti tedavisinin amacı, diş eti çekilmesinin ilerlemesini engellemektir.
Tedavide, diş etinin çekilmesinde etken olan diş taşları ve bakteriler, diş etinin altından kazınarak temizlenir. Birikmiş olan diş taşları ve bakteriler dolayısıyla açıkta kalan diş köklerinin çevresi temizlenerek, diş etinin kök yüzeyine yapışması sağlanır. Bütün tedavilerin temel amacı da budur.

Bu bakterilerin diş eti dokusunda oluşturduğu, granilasyon dokusu denilen kronik iltihaplı doku kazınarak alınır. Böylece sağlıklı diş eti dokusunun temizlenmiş olan kök yüzeyine daha sağlıklı bir tarzda yapışması için gerekli süre beklenir. Bu sürecin sonunda, biraz gizli kalmış olan diş eti çekilmesi ortaya çıkabilir. Bu 1 milimetre ya da daha küçük değerlerde bir miktardır.

Bu işlemlerden sonra, çekilen diş etini geri kazanmaktan çok, ilerlemesini engellemek mümkündür. Bazen bütün dişlerde değil de, tek tek bazı dişlerde travmaya bağlı olarak diş eti çekilmesi gerçekleşmiş olabilir. Eğer bu çekilme estetik açıdan hoş olmayan bir dişte olmuşsa, bu bölgeye ek tedaviler uygulanarak, başka bölgelerden alınan yumuşak doku konulur. Ama bu sadece 1 ya da 2 dişin tedavisinde mümkündür.

Dr. Özer AKINCI

Hocam tel taktrmak zararli midir dis etinde cekilme oluyomus dogru mu bendr taktrmk istiyorumda... devamı