Nedir
Hassas dişler yeme zevkinizi mahvedebilir. Çok sıcak, soğuk, şekerli veya ekşi yiyecek veya içeceklerin ağızda yarattığı sızlama ve ağrı hissine diş hassasiyeti ya da halk arasında diş kamaşması denir. Bu rahatsızlık hissi aniden gelişir ve ileri derecede olabilir.
Hassasiyetin nedeni genelde dişetlerinin çekilmesiyle diş kökü yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Ayrıca çürük ve eski dolgular da hassasiyete neden olabilir. Normalde dişin yüzeyi dış etkilere karşı korunaklıdır ancak mikroskobik boyuttaki kanallar aracılığıyla hassasiyetin oluşabildiği zannedilmektedir.
Nedenleri
-Diş hassasiyeti oluşumunun olası sebepleri şunlardır
-Sert ve aşırı fırçalama
-Şiş ve iltihaplı dişetleri
-Diş gıcırdatma
-Plak birikmesi
-Aşırı asitli yiyecek ve içecekler tüketme
- Diş beyazlatıcılar ve bazı diş macunları
- Dişeti çekilmesi
- Yeni diş tedavisi geçirmiş olmak
- Kırık dişler
-Diş çürükleri
Tedavisi
Diş hassasiyetine karşı sizin dikkat edebileceğiniz hususlar da vardır. Öncelik elbetteki ağız sağlığınızın genel korunumudur. Dişlerinizi fırça ve diş ipiyle önerilen şekilde temizleyin. Yumuşak fırça kullanmanız dişinizin aşınması riskine karşı daha doğru olabilir. Ayrıca hassasiyete karşı geliştirilmiş özel diş macunları da sürekli kullanımla etkili olabilmektedir. Ayrıca kullanılan diş bakım ürünlerinin flor içermesine dikkat edilmelidir.
Diş hassasiyeti olan kişiler yediklerine de dikkat etmeli ve asitli başta olmak üzere onları rahatsız eden, şekerli, ekşi, çok sıcak ya da soğuk gıdalar tüketmemelidirler.
Kişinin dikkat etmesinin yanısıra diş hekiminin de uygulayabileceği önlemler mevcuttur. Diş hekiminiz açığa çıkmış kökleri yalıtabilir, floridli vernikle iyileştirebilir. Ayrıca aşınmış diş yüzeyleri de dolguyla iyileştirilebilir.
Yüzdükten Sonra Dişlerin Acıması
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Hamilelik Öncesi Dişeti Ve Diş Sağlığı Kontrolü Yapılmalı Mı?
Dişlerinizi Sarartan Yiyecekleri Biliyor Musunuz?
Hamilelik Sırasında Diş Tedavisi Yapılır Mı?
Diş Hijyeni Dişlerinizi Çürümekten Korur
Güzel Diş Ve Dişetleri İçin İpuçları