- İçindekiler
- Özsaygı Ve Kendinize Güveni Artırır
- Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
- Hafızanızı Korur
- Vücudunuzda Enfeksiyon ve İltihaplanma Risklerini Azaltır
- Şeker Hastasıysanız Kan Şekerinizi Sabit Tutar
- Hamile Kadınların Bebeklerini Vaktinde Doğurmasını Sağlar
Sağlıklı bir ağız ve sağlık bir vücut arasında sıkı bir ilişki vardır. İyi ağız temizliği ve ağız sağlığı tüm sağlığınızı ihya ederek ciddi bir hastalığa yakalanma riskini azaltır, hatta muhtemelen altın yıllarınızda hafızanızı da korur. "Sağlıklı ağız, sağlıklı insanda olur” ifadesi sahiden doğrudur ve artan sayıda bilimsel kanıtla destekleniyor.
Özsaygı Ve Kendinize Güveni Artırır
Çürük dişler ve hastalıklı diş etleri, genelde göze hoş görünmeyen ağızla kalmaz, nefesi de kötü kokutur; o kadar fena ki kendinize güveninizi ve özgüveninizi etkileyebilir. Diş eti çekilmesi ve diş çürüğü olmayan sağlıklı bir ağızla yaşam kaliteniz de daha iyileşir: Hakkıyla yemek yer, daha iyi uyur ve zihninizi bulandıran diş ağrısı veya ağız enfeksiyonları olmayacağından dikkatinizi toplayabilirsiniz.Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Diş eti hastalığının kronik iltihabı, kalp hastalığı, damar tıkanıklığı ve felç gibi kalp damar sorunlarının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilir.Uzmanlar, diş eti çekilmesiyle bu hastalıklar arasında neden sonuç ilişkisi olduğunu söylemekten geri duruyor ama birçok çalışma da bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Bu çalışmalardan elde edilen bulgulara göre ağız sağlığını korumak, tüm sağlığı korumaya yardım edebilir.
Hafızanızı Korur
Nöroloji, Nöroşirurji & Psikiyatri Dergisi’ne göre, diş eti iltihabı (şişkin, kanayan diş etleri) olan yetişkinler, hafıza ve diğer bilişsel yetenek testlerinde, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip yetişkinlerden daha kötü performans gösterdi.Diş eti iltihabı olanların, iki testte, sözcük hatırlama ve çıkartmada kötü performans sergilemesi olası ki ikisi de günlük yaşamda kullanılan yetenekler.
Vücudunuzda Enfeksiyon ve İltihaplanma Risklerini Azaltır
Kötü ağız sağlığı, vücudun başka kısımlarında enfeksiyon oluşumuyla bağlantılıdır. Bir çalışmada, kötü ağız sağlığı ve diş eti hastalığının, yaşlı insanlarda zatürree oluşumuyla ilişkili olduğu görüldü. Ağızdaki bakteri akciğerlere geçerek akciğer enfeksiyonuna veya mevcut durumlarının kötüleşmesine neden olabilir.Başka bir araştırma, diş eti hastalığı ve romatoid artrit, yani eklemlerin iltihaplanmasına neden olan otoimmün hastalık arasında bağlantı buldu. Uzmanların söylediğine göre, hem diş eti hastalığı hem de romatoid artrit bağdokularındaki mekanizmayı birbirine benzer şekilde yıkıyor. Dengeli beslenmek, düzenli olarak dişçinizle görüşmek ve ağız sağlığınızı korumak, diş çürümesi ve diş eti hastalığı risklerinizi azaltır. Günde iki kez diş fırçalayıp bir kez de ağzınızı temizlemeyi ihmal etmeyin. Anti bakteriyel bir ağız suyu veya diş macunu kullanmak, ağzınızda diş eti iltihabına neden olan bakterileri azaltabilir.
Şeker Hastasıysanız Kan Şekerinizi Sabit Tutar
Kontrol edilmeyen şeker hastalığı olan kişilerde genelde diş eti hastalığı olur. Şeker hastası olmak, enfeksiyonları defetmenizi zorlaştırabilir ki buna diş eti rahatsızlığına yol açabilen diş eti iltihaplanması da dahildir.Bazı uzmanların bulgularına göre, şeker hastalığınız varsa, ciddi diş eti sorunları yaşama olasılığınız şeker hastası olmayan birinden daha fazla. Bu da beraberinde, kan şekeri düzeylerini kontrol etmenizi zorlaştırabilir.
Ağız sağlığınızı koruyarak diş eti iltihabı riskinizi azaltmak, şeker hastalığı teşhisi konulmuşsa kan şekerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
Hamile Kadınların Bebeklerini Vaktinde Doğurmasını Sağlar
Kadınlar, hamilelik süresince artan diş eti iltihabı yaşayabilir. Bazı araştırmalar gösteriyor ki diş eti hastalığı ve erken doğum, düşük ağırlıklı doğum arasında bir ilişki var.Bu konuda bütün çalışmalar somut bir bağlantı ortaya koymadı ama ağız sağlığını korumak, yine de en iyi hedef. Hamileyseniz, doğum öncesi bakımınızın bir parçası olarak, dişçiniz veya diş eti hastalıkları uzmanınızla görüşün. Bunu aynı zamanda bütün yeni anne babaları bekleyen rol modellik için iyi bir alıştırma olarak görün.
Yirmi Yaş Dişlerimin Çıktığını Nasıl Anlayabilirim?
Prof. Dr. Tanfer KUNT
sayın doktor bey ben yozgatda yaşamaktayım 20 gün önce grip oldu gribin ikinci gününde doktor dil üzerinde lekeleri uzman kkb görünmemi istedi ünivers... devamı
Erkekler Ne Zaman Daha Fazla Para Harcar
Pap Smear Nedir?
Hamilelikte Egzersiz Yapmak Ateş Basmasını Önler Mi?
Progesteron Dengesizliği
Hamilelikte Psikolojik Dalgalanmalar Ateş Basmasına Yol Açar Mı?