Disiplin – Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Ebeveynler olarak hepimizin yüz yüze geldiği ortak sorunlarla nasıl uğraşacağımızı bize gösteren daha etkili teknikleri her zaman arıyoruz. Disiplin, bu alanlardan birisi. Uzmanlar disiplinin kuralları hakkında bize beş ipucu sunuyor.
(1) Rüşvet vermeyin: Çoğumuz bir şeyleri yapması veya yapmaması için ara sıra çocuklarımıza rüşvet vermekten suçluyuz. İyi yapılan bir iş için çocuklara ödüller vermek, tamam; ama diğer durumlarda onları ödüllendirmeye örneğin markette sinir krizini engellemek için onlara şeker verme ihtiyacına direnmeliyiz. Bu, kötü davranışı pekiştirir ve çocuklarımıza eğer bizden bir şeyler istiyorlarsa tek yapmaları gereken şeyin olay çıkarmak olduğunu öğretir.
(2) Tutarlı Olun: Ebeveynler hangi davranışların kabul edilebilir ve hangilerinin kabul edilmez olduğuna karar vermeli ve çocuklar bu kabul edilemez davranışlara giriştiklerinde, uygulacak sonuçlar bulmalıdırlar. Daha sonra her seferinde tutarlı olmalıyız. İş disipline geldiğinde iradesiz olamayız.
(3) Tepkisiz Kalmayın: Davranışından gerçekten hoşnutsuz olduğunuz mesajını ona gönderdiğinizi düşünebilirsiniz ama tersine, sevginizin ve ilginizin koşullu olduğu mesajını göndermiş olabilirsiniz. Tepkisizliktense çocuklarımızın sakinleşmek için zamana ihtiyacımız olduğunu bilmelerini sağlamalıyız ve sonra uygun cezayı vermeliyiz.
(4) Beklentileri Belirleyin: Çocuklarınızın belirli durumlarda, onlardan nasıl davranmalarını beklediğimizi önceden bildiklerinden emin olun. Örneğin çocuğunuzla birlikte mutfak alışverişine çıkacaksanız yalnız listedeki şeyleri alacağınızı ve terbiyeli olursa ona bir şey ısmarlayabileceğinizi bilmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca buna uymamalarının sonuçlarını da bildiklerinden emin olun. Bu durumda uygunsuz davranırlarsa süprizi alamazlar.
(5) Cezada aşırıya kaçmayın: Her küçük ihlali cezalandırma ihtiyacına direnin. Cezalandırmayı çocuğunuzun açıkça yaramaz olduğu zamanlara veya diğer ciddi ihlallere saklayın.
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Tüp kaldırma sebebi ile kalça ve bacağımda agrı meydana geldi 5 ayı aşkın bir süredir bu ağrıları çekiyorum mr. Emg ve tomografi çekimleri sonucunda b... devamı
Çocuklarda Sıvı Kaybını Önlemek İçin 7 İpucu
İkizler İçin İpuçları
Her Anne Babanın Bilmesi Gereken Çocukluk Hastalıkları
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Çocuğunuzu Dinlemeyi Öğrenmek